Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΕΚΤΑKΤΟ! ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ! ΔΕΣΜΕΥΣΑΝ ΧΙΟ, ΛΕΣΒΟ, ΣΚΥΡΟ ΚΑΙ ΨΑΡΑ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ!

Οι Τούρκοι είναι μπαμπέσηδες. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξαν να κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα γράφοντας στα παλιά τους...


παπούτσια τη μεγάλη θρησκευτική εορτή της Ορθοδοξίας: το Πάσχα. Ετποιμάζουν σοβαρή πρόκληση! 
Το σχετικό άρθρο είναι από το Defence-Point.
Με NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, προχώρησε στη δέσμευση μιας εκτεταμένης περιοχής που ορίζεται από τις ελληνικές νήσους Χίο, Λέσβο, Σκύρο και Ψαρά για την εκτέλεση άσκησης έρευνας και διάσωσης (SAR: Search and Rescue) για αύριο και μεθαύριο, πιστή στην πολιτική της αμφισβήτησης της ελληνικής δικαιοδοσίας στον τομέα στο Αιγαίο.

Δε χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να αντιληφθεί κάποιος ότι οι δυο επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Τι κι αν οι δυο χώρες έχουν υποτίθεται δεσμευτεί να σέβονται θρησκευτικές εορτές και επετείους… Μεγάλη Εβδομάδα επέλεξαν να προκαλέσουν.

Ελληνική ΝΟΤΑΜ που εξεδόθη με αυτή την αφορμή, υπενθυμίζει στους συμμετέχοντες στην άσκηση να σεβαστούν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων και να καταθέτουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές. Λίγη ώρα αργότερα η Τουρκία τις απέρριπτε και εξαπέλυε επίθεση εναντίον της Ελλάδας για το ότι έχει υιοθετήσει εναέριο χώρο στα 10 ναυτικά μίλια τη στιγμή που τα χωρικά της ύδατα είναι 6 ναυτικά μίλια.

Η περιοχή θα γίνει θέατρο σκληρών αερομαχιών και του συνήθους «κυνηγητού» μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής Αεροπορίας, αφού η Άγκυρα σχεδίων προανήγγειλε ότι τα μαχητικά της θα κινηθούν σε αυτές τις περιοχές, χαρακτηρίζοντας άκυρη και παράνομη σε επίπεδο διεθνούς δικαίου την ελληνική προειδοποίηση.

Οι δε ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή να «καμαρώνουν» για τα κατάντημα μιας Συμμαχίας που αρκείται στο να παρατηρεί δυο κράτη-μέλη να επιδίδονται σε επικίνδυνες πρακτικές που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε πολεμική σύγκρουση.

Ενθαρρυμένη η Άγκυρα από την παθητική στάση τόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, αντιλαμβάνεται τη στάση τους ως αδυναμία ή ακόμα και προσυπογραφή των θέσεών της, αφού δεν «κουνιούνται», έστω παρεμβαίνοντας με κάποιον τρόπο για να σταματήσει η παράλογη αυτή κατάσταση.
Οι δύο μέρες που ακολουθούν λοιπόν θα είναι δύσκολες και οι κίνδυνοι σοβαροί. Διότι δεδομένης της θρασύδειλης στάσης της Άγκυρας, η παρουσία του ΝΑΤΟ στον χώρο του Αιγαίου παρέχει μία σημαντική διασφάλιση… ότι οποιαδήποτε εμπλοκή και να παρουσιαστεί, δεν θα αφεθεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση, όπου τα παχιά λόγια πάνε στην άκρη και τον λόγο έχουν οι πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Και όπως έχουμε πολλάκις αναφέρει, παρά τη γκρίνια για τη σημερινή κατάσταση και τα σοβαρότατα προβλήματα στα οποία θα οδηγήσει όσο περνάει ο καιρός, στις σημερινές συνθήκες οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά, ότι οι εύκολες νίκες που επιδιώκουν δεν μπορούν να έρθουν σε ένα τέτοιο πλαίσιο.

Η δε κατάστασή τους είναι τόσο «ευαίσθητη» όπου ακόμα και νίκη στα σημεία, λόγω ποσοτικού πλεονεκτήματος, θα μπορούσε να έχει τέτοιες συνέπειες που θα ισοδυναμούσαν με ήττα, και μάλιστα οδυνηρή. Έχουν οι φύλακες τη γνώση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου