Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ! ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ;

Με θέσεις που παραπέμπουν στην εσαεί παρουσία της στην Κύπρο παρουσιάζεται η Τουρκία στο θέμα της Ασφάλειας. Αυτό είναι το μήνυμα ...

που έρχεται από τις συνομιλίες που διεξάγονται για το Κυπριακό και το ερώτημα είναι γιατί επιμένουν σε μία λύση που θα διαλύσει το νησί; 
Γιατί δεν διακόπτονται άμεσα οι συνομιλίες-σικέ, γιατί ο Αναστασιάδης δεν στέλνει στο διάολο τους υποκριτές Τούρκους; Πού είσαι Τάσσο Παπαδόπουλε;
Το παρακάτω ρεπορτάζ είναι από το hellasforce.com:
Παρά τις διάφορες πληροφορίες που αφήνονται να διαρρεύσουν από τα Ηνωμένα Έθνη, κυρίως, η Άγκυρα σε επίπεδο διαδικασίας δεν φαίνεται να διαφοροποιείται από πάγιες διαχρονικές της θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», από τις θέσεις που παρουσίασε πρόσφατα σε Γενεύη και Μοντ Πελεράν (σε τεχνοκρατικό επίπεδο), οι τουρκικές θέσεις κωδικοποιούνται ως εξής:

Πρώτο, να παραμείνουν οι εγγυήσεις μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, για πάντα.

Δεύτερον, η διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων θεωρείται ως «εκ των ων ουκ άνευ» για «την ίδρυση νέας κατάστασης πραγμάτων» στο νησί. Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, αυτό καθίσταται αναγκαίο» για τη διαφύλαξη της πολιτικής ισότητας και της παρουσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

Τρίτο, συνδέει η Άγκυρα το θέμα με την ομαλή λειτουργία της «Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Κύπρου», που σημαίνει, όπως υποδεικνύουν, με την ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση πραγμάτων και την ομαλοποίηση της κατάστασης ευρύτερα.

Τέταρτον, η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται εγγυήσεις από κανένα διεθνή οργανισμό, ιδιαίτερα από την ΕΕ. Αυτό έχει καταστεί σαφές και προς τις Βρυξέλλες.

Πέμπτο, στις συζητήσεις επιμένουν στη στάθμευση ενός στρατιωτικού αποσπάσματος στην Κύπρο σε μόνιμη βάση. Τη θέση αυτή είχαν μεταφέρει από την Άγκυρα σε Αθήνα και Λευκωσία οι Αμερικανοί διά της τότε υφυπουργού Βικτόρια Νιούλαντ. Οι Τούρκοι ζητούν τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο νησί, στα πρότυπα εκείνων που λειτουργούν στο νησί οι Βρετανοί. Να είναι, δηλαδή, κυρίαρχη. Σημειώνεται συναφώς με εκτιμήσεις που υπάρχουν με βάση και σχετική πληροφόρηση, οι Τούρκοι προετοιμάζουν για βάση την περιοχή των Κοκκίνων καθώς προσφάτως έχουν προβεί σε αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους.

Την ίδια ώρα, ξένοι διπλωμάτες θεωρούν πως μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα στο θέμα της Ασφάλειας, που θα μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους. Ενδεχομένως, όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, να «παίξουν» με μια μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας θα παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα και τουρκικές εγγυήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου