Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΛΥΔΩΡΑ!

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ Γ. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
Ιστορικός Θαυμάσιος Ποιητής
Παλιότερα είχα γράψει πως ο εκλεκτός μου φίλος Αντώνης Γ. Πολύδωρας ήταν από τους σπουδαιότερους κι αξιολογότερους Πολίτες του Χολαργού...

και είχα αναφερθεί σε όλα τα σημαντικά του έργα που είχε πραγματοποιήσει ως Δήμαρχος κι Αντιδήμαρχος Χολαργού, αλλά κι ως απλός πολίτης. Σήμερα που γύρισα από την Καλαμάτα ενθουσιάστηκα πάρα πολύ από το υπέροχό του «Για τη Μακεδονία μας»  κι ως ποιητής εγώ αισθάνθηκα υπερήφανος, που αυτός ο εξαίρετος φίλος μου με αυτό του το πολύ σημαντικό του ποίημα συγκαταλέγεται  ως ένας από τους ιστορικότερους ποιητές μας την σημερινή επόχή, αφού για την αγαπημένη μας Μακεδονία, δεν έχω διαβάσει ποτέ ένα τέτοιο  υπέροχο ποίημα με σπουδαία ποιητική και ιστορική ανασκόπηση. Με αυτό του το ποίημα προσφέρει στον αναγνώστη όλη την αξία και τη δόξα της Μακεδονίας μας από τη δημιουργία της από Αρκάδες! Αφού αναφέρομαι σε όλο του το υπέροχο Ποίημα για τη Μακεδονία μας και τελειώνω αυτό μου το τεράστιο κείμενο ως εξής: Αχ καλέ μου φίλε Αντώνη , πόσο βαθιά ως Ποιητής και μάλιστα σπουδαίος Ιστορικός με ενθουσίασες. Αισθάνομαι υπερήφανος ως ποιητής κι εγώ να έχω έναν τόσο καλό κι εξαίσιο συνάδελφο ποιητή ελληνοπρεπέστατο με αυτή τη γνήσια  ιστορική ελληνικότητά του. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για αυτή την εξαίσια  ιστορικά ποιητική σου ικανότητα.
Αυτά είχα γράψει σε πολλές εφημερίδες της αγαπημένης μας Μεσσηνίας και πολλοί φίλοι μου  ενθουσιάστηκαν για όλα όσα είχα γράψει. Ο Φίλος Αντώνης Γ. Πολύδωρας στους τελευταίους έντεκα στίχους του μας προσφέρει την υπέροχη ποιητική συμβουλή του: 
«Κι ας μάθουν οι αντίπαλοι
κι όλοι οι λαοί του κόσμου, 
πως Μακεδόνες και Έλληνες,
 είναι σκληροί ακόμη. 
Ας μάθουνε λοιπόν καλά, 
ότι η Μακεδονία μας είναι η Ελλάδα μας
 και η Ελλάδα μας πάντα θα μας ενώνει.
 Κι εμείς ποτέ δεν θα θελήσουμε 
τη βία για να δούμε, αλλά με αγάπη και χαρά,
 όλοι μαζί θα ζούμε» 
Χτες το μεσημέρι μου έφερε η γυναίκα μου ένα πολύ σπουδαίο άλλο βιβλίο του αγαπητού μου φίλου Αντώνη Γ. Πολύδωρα από το Σχολείο της που το είχαν για μένα αφήσει. ο τίτλος αυτού του πολυσέλιδου βιβλίου  των 420 σελίδων «Η ΦΙΓΑΛΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ» που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2016 και άρχισα αμέσως να το διαβάζω από την αρχή και ενθουσιάστηκα κι από τις 4 Ενότητες του σπουδαίου αυτού βιβλίου που κατά την άποψή μου αποτελεί ένα μοναδικό  βιβλίο λαογραφικής επισκόπησης της περιοχής μας αρχίζοντας την πρώτη του Ενότητα Α: ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΗΣ ΅ΓΑΡΔΙΤΣΑΣ, Β:  ΕΝΟΤΗΤΑ: ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΔΗΜΟΥ Γ¨ ΕΝΟΤΗΤΑ : Η ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΓΑΡΔΙΤΣΑΣ. Δ΄ ΕΝΟΤΗΤΑ :ΤΑ ΦΙΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΤΩΝ ΓΑΡΔΙΤΣΑΣ
Όλα τα θέματα και των τεσσάρων Ενοτήτων είναι κάπου 70  και μπορεί ο αναγνώστης να δει και να γνωρίσει την αξιόλογη λαογραφική ικανότητα του σπουδαίου Συγγραφέα ενός τέτοιου σπάνιου βιβλίου του  της περιοχής καταγωγής του με όλα τα αξιόλογα θέματα του Όλα τα κείμενα καλογραμμένα και δοσμένα με αξιοζήλευτη απλότητα.
Η Α΄ Ενότητα αποτελείται από 30θέματα. Μέσα από αυτά δίνονται με αδρές πινελιές ιστορικά στοιχεία για την Γάρδιτσα, καθώς τον συναρπάζει η βροντερή φωνή της ιστορίας, αφού αναφέρεται στις πολλές Εκκλησιές και τα πολυάριθμα ξωκλήσια, όπου οι θρησκευόμενοι  Γαρδιτσιώτες  προσκυνητές έκαναν τις συναθροίσεις τους για να ευλογηθούν  και να επιστρέψουν στη σκληρή καθημερινότητα . 
Η Β΄ Ενότητα καλύπτεται με τις ιστορίες  του «Μπάρμπα Δήμου, ιστορίες που δείχνουν το ύφος και το ήθος των ανθρώπων της Ολυμπίας, που διέθεταν καρδιά και διακατέχονταν  από ιερή φλόγα που πυρπολούσε τις καρδιές τους κι έδινε φτερά στο ε3ίναι τους να κινούν τον τροχό της ιστορίας, για να υπάρχει συνέχεια. Σαφώς είναι  ηθογραφικές ιστορίες και δείχνουν ανθρώπους του αγώνα, που δε3 βάζουν το κεφάλι κάτω, δεν χάνουν την αισιοδοξία και το χαμόγελό τους και ρίχνουν βάλσαμο στις πληγές της ζωής κι αφήνουν να φανεί το έξυπνο κι όλο σπιρτάδα πνεύμα τους, που τους δίνει τη δυνατότητα αγέρωχα να πορεύονται   στους σκληρούς ηθικούς νόμους και να παλεύουν τη ζωή στα χαγιάτια της βουνήσιας γης τους και στα αγναντερά βιγλοστάσιά της. 
Η Γ΄ Ενότητα φιλοξενεί κείμενα για την ιστορική Ανδρίτσαινα  και τα πέριξ της Γάρδιτσας, μιας βουνήσιας περιοχής που η πέτρα είναι πάνω στην πέτρα και που τα θαμνόδεντρα με τα λυγερόκορμα δένδρα του Δάσους ζουν αδελφωμένα  και συνθέτουν  θρασεμένους λόγγους απείρου φυσικού κάλλους . Ενός τόπου που δεσπόζει ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, αυτάδελφου του Παρθενώνα. αφού και οι δύο είναι έργα του Ικτίνου. Είναι η Φιγαλική γη, που δημιούργησε το δικό της πολιτισμό και που σήμερα έστειλε στην Κοινωνία ανθρώπους των Γραμμάτων.
Στη Δ΄ Ενότητα  κείμενα που ξεχειλίζουν απ΄ την αγάπη και το πάθος για τον νόστο των ξενιτεμένων  στην πατρώα  γη.  Κι όλα αυτά με μια θαυμαστή απλότητα, ευγένεια και ειλικρίνεια και με μια γλώσσα  ρέουσα και γλαφυρή.
Το υπέροχο αυτό  βιβλίο του φίλτατου, εξαίσιου φίλου μου  Αντώνη Γεωργίου Πολύδωρα, αποτελεί κατά την άποψή μου το μοναδικό λαογραφικού περιεχομένου μυθιστόρημα της περιοχής του φίλου μας Αντώνη Γ. Πολύδωρα και ασφαλώς στις εκατοντάδες σελίδες του αναφέρεται με τη συγγραφική του σπουδαιότητα  σε όλα τα μέρη της υπέροχης εκείνης της Ολυμπίας περιοχής από όπου ο κάθε αναγνώστης χαίρεται από την αρχή ως το τέλος του της σελίδας 410, όπου ο ίδιος ο συγγραφέας του  σημειώνει: « Η Ολυμπία ήταν και ευτυχώς συνεχίζει να είναι πρώτη σε δραστηριότητα και προσπάθεια για την πολιτιστική της ανέλιξη. Δήμοι, χωριά και συνοικισμοί προσπαθούν ακόμη και πραγματοποιούν κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού και κυρίως τον Αύγουστο διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα χωριά όμως του Φιγαλικού χώρου (Περιβόλια, Αρχαία Φιγαλεία, Δραγώγιο και Στόμιον-Σμαρλίνα) έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη μονιασμένη  και αλληλέγγυα πολιτιστική δραστηριότητα. Πιο κάτω σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας  αυτό που σημαίνει σίγουρα αυτό που οφείλουμε να αντιγράψουμε:
Η Αγάπη και το πάθος του ξενιτεμένου για τον τόπο της Γέννησής του
Η ΦΙΓΑΛΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ  ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ: αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Μαράθηκαν τα δένδρα και όλα τα κλαριά
Μαράθηκε και ο Δήμος1 από τα κλάηματα
Βγαίνει στα πέντε αλώνια2 κι αγνάντια στο χωριό
Βλέπει φωτιές να καίνε μέσα στα σπίτια τους
Κι η μάνα του τού λέει και τον παρηγορεί
Σώπα παιδί μου Δήμο και μην πικραίνεσαι 
Κι εγώ σου χτίζω σπίτια και πύργους γυάλινους
Αυτό το δημοτικό τραγούδι-μοιρολόγι αναγνωρίζεται σε όλη την Ολυμπία και Τριφυλία και είναι αφιερωμένο στον Δήμο «Τσιράνη» Πολύδωρα από την Γάρδιτσα. Το τραγουδήσαμε  μια τραγική αυτοσχέδια χορωδία πόνου και κλαυθμού, εμείς τα έξι παιδιά του( και η μάνα μας) κατευοδώνοντας τον πατέρα μας και (τον άνδρα της) στο τελευταίο του ταξίδι, το χωρίς γυρισμό τον Μάιο του 1962.
Πρόκειται για τον ήρωα οπλαρχηγό του1821 Δήμο Τσιρώνη-Πολύδωρα προπάππο  μας που πολέμησε τους Τούρκους και μόνος και  με τον αδερφό του…
Όλα αυτά είναι σημαντικά για αυτό τα αντιγράφω.
ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ των δεκάδων σελίδων!
Ωστόσο το σπουδαίο αυτό βιβλίο Η ΦΙΓΑΛΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ των 422 σελίδων  του εξαίσιου φίλου μου Αντώνη Γ. Πολύδωρα μπορεί κανείς να το διαβάσει όλο και να ευχαριστηθεί σίγουρα πάρα πολύ για όσα σπουδαία αναφέρει. Ασφαλώς και θα προσπαθήσω αργότερα που θα έχω πολύτιμο χρόνο να αναφερθώ πολύ ορθά για όλη τη συγγραφή του.  Και όπως πάντα  πράττω θα το στείλω σε πέντε εφημερίδες της περιοχής μας Ολυμπία ,Τριφυλία και Μεσσηνία , που επιθυμώ να ενημερώσω τους συμπατριώτες μας.
Με βαθιά Εκτίμηση Σωτήρης Ε. Γυφτάκης

5 σχόλια:

  1. "Και το μυαλό σου είναι θολό πω πω πω πω πω πω πω πω " !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...και το δικό της πιο λειψό
    σας ετρελάναν τα λεφτά
    γειά σου Φανφάρα φαφλατά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχαχα !!! Σωστός !!! Ευχαριστώ για το συμπλήρωμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Βυρωνάκος μετά την κωλοτούμπα εξαφανισμένος !!! Η νομίζει ότι αν εξαφανιστεί θα ξεχάσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα τον αναστήσει ο Βραχιολίδης πάλι όπως κάνει παντα. Τη μία είναι με τη ΝΔ την άλλη με τον Σύριζα την άλλη με το ΠΑΣΟΚ. Όπου υπάρχει συμφέρον δηλαδή. Γειά σου ρε Μάκη που ήθελες να γίνεις και Συμπαραστάτης !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή