Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ!

Σε περιπέτειες βάζει η κυβέρνηση τη χώρα με την αποστολή σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση εν μέσω της κρίσης στην Ανατ. Ουκρανία ενός ΑΣΕΠΕ Erieye για να κατασκοπεύσει τον ρωσικό εναέριο χώρο.
Αυτό γιατί και ενώ οι σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό επίπεδο από την εποχή του «ψυχρού» πολέμου η Αθήνα ξαφνικά αποφασίζει να διαταράξει τις ήδη ταραγμένες σχέσεις με την Μόσχα ακόμη περισσότερο: Μετέχοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις με ξεκάθαρο στόχο που δεν είναι άλλος από την Ρωσία εμπλεκόμενη καθαρά σε στρατιωτικούς σχεδιασμούς που ουσιαστικά δεν την αφορούν.
Την ίδια στιγμή που σπεύδει να δηλώσει το «παρών» στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στέλνοντας όχι μόνο το ΑΣΕΠΕ αλλά και μαχητικά αεροσκάφη όπως στην περίπτωση της άσκησης «Joint Air Warfare Tactical Exercise 2014» (JAWTEX 2014), αλλά και της 31 ΜΕΕΔ η σχέσεις με τη Ρωσία κινούνται στο ναδίρ με επιπτώσεις και στον τουρισμό, καθώς οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών παρουσιάζουν θεαματική μείωση κατά 25%!.
Η αποστολή του ελληνικού ΑΣΕΠΕ θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 19 έως και την Τετάρτη 28 Μαΐου με κλιμάκιο της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (380Μ ΑΣΕΠΕ), αποτελούμενο από 25 άτομα προσωπικό και 1 αεροσκάφος Erieye EMB-145H.
Το αεροσκάφος πρόκειται να  συμμετάσχει στη δοκιμή (Trial) Επιχειρήσεων Joint Intelligence Surveillance Reconnaissance (JISR), που θα διεξαχθεί στο Orland της Νορβηγίας με την επωνυμία «Unified Vision 2014».
λΟπως αναφέρεται η δοκιμή αφορά στην αναβάθμιση των διαδικασιών διαλειτουργικότητας στη  συλλογή – διανομή και επεξεργασία πληροφοριών με σκοπό τον εμπλουτισμό της κοινής επιχειρησιακής εικόνας και βελτίωσης τής τακτικής κατάστασης στο θέατρο των επιχειρήσεων προκειμένου να γίνει η κατάλληλη εκμετάλλευσή τους από τους λήπτες των αποφάσεων σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο.
Ποιος όμως είναι ο ουσιαστικός στόχος της άσκησης; Η επιτήρηση της μεγαλύτερης ρωσικής αεροπορικής άσκησης Авиадартс-2014  η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 18 και 27 Μαΐου 160 χλμ. από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα!
Στην ρωσική άσκηση έχει προγραμματιστεί να  συμμετάσχουν μαχητικά αεροσκάφη, στρατηγικά βομβαρδιστικά και ελικόπτερα.
Με άλλα λόγια τόσο τα μαχητικά της ΠΑ στην άσκηση JAWTEX 2014 η οποία πραγματοποιείται την ίδια χρονικά περίοδο (18 με 27 Μαίου)  όσο και τα ελληνικά πληρώματα του Erieye θα επιτηρούν και θα κατασκοπεύουν τη ρωσική Αεροπορία  ενώ στο Αιγαίο η τουρκική Αεροπορία αλωνίζει κυριολεκτικά σε καθημερινή βάση πραγματοποιώντας δεκάδες παραβιάσεις και παραβάσεις.
Αυτή φαίνεται πως είναι νέα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Απουσία της ΠΑ από το Εθνικό μέτωπο του Αιγαίου και παρουσίας της στο ΝΑΤΟϊκό της Α. Ευρώπης...
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου