Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ο ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΧΤΥΠΑ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: "ΒΥΘΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΝΕΑ ΥΦΕΣΗ, ΕΚΤΡΟΧΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ"!

Είναι ένας από τους καταστροφείς της χώρας. Υπηρέτης της προηγούμενης μνημοναικής κυβέρνησης, φανατικός υποστηρικτής των δανειστών. "Να προχωρήσουμε σε άμεση συμφωνία με τους δανειστές", φωνάζει κάθε τόσο! 
Τώρα όμως, ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Γιάννης Στουρνάρας διαβλέπει τον κίνδυνο για νέα ύφεση από τα «φορολογικά βάρη». Στο εισαγωγικό σημείωμα της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015 – 2016 και με όσα διαβάζουμε από το cnn.gr ο κ. Στουρνάρας, σημειώνει ότι: «Ο µεγαλύτερος κίνδυνος...

συνδέεται µε την υπερβολική έµφαση στις αυξήσεις φόρων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για να καλυφθεί το δηµοσιονοµικό κενό της περιόδου 2016-2018. Μια µεγαλύτερη του αναµενοµένου υφεσιακή επίπτωση του αυξηµένου φορολογικού βάρους θα είχε ως δευτερογενή επίδραση την απόκλιση των δηµοσιονοµικών στόχων για τα έσοδα».
Παράλληλα, επισημαίνεται η άμεση ανάγκη εξειδίκευσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους αλλά και η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% το 2018 από το 3,5% που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Όπως αναφέρει, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δημιουργεί θετικές προοπτικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το β΄ εξάμηνο του 2016.
Ταυτόχρονα, η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για ανάληψη δράσεων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι ένα θετικό βήμα.
Παρ' όλα αυτά, το πρόβλημα του δημόσιου χρέους δεν αντιμετωπίζεται αποφασιστικά και με εμπροσθοβαρή τρόπο στο πλαίσιο της ιδιαίτερα ευνοϊκής διεθνούς συγκυρίας των πολύ χαμηλών επιτοκίων, αλλά μετατίθεται για επανεξέταση στο μέλλον. Συνεπώς, όπως υποστηρίζει ο διοικητής της ΤτΕ, κρίνεται αναγκαία η εξειδίκευση, ποσοτικοποίηση και εμπροσθοβαρής ενεργοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων διαχείρισης του δημόσιου χρέους, καθώς αυτή θα είχε ως συνέπεια, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, την περαιτέρω μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της αποδοχής των ακολουθούμενων πολιτικών, που θα συντελούσαν ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα εμπιστοσύνης και να ενδυναμωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.
• η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα,
• η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας,
• η δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών,
• η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών με παράλληλη περικοπή των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου