Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ BREXIT ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΤΖΟ ΚΟΞ!

Σοκαρισμένη είναι η Βρετανία από την άγρια επίθεση και στυγερή δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ έξω από την τοπική...


βιβλιοθήκη του Μπίρστολ κοντά στην πόλη του Λιντς. Η 42χρονη γυναίκα κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο του Λιντς λίγο μετά τις 19.00 (ώρα Ελλάδας).
Η 42χρονη Τζο Κοξ δέχτηκε την επίθεση ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στο Μπίρστολ, κοντά στο ΛιντςΕιδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία του Δυτικού Γιορκσάιρ, ένοπλος πυροβόλησε δύο (άλλες πληροφορίες μιλούν για τρεις) φορές και επιτέθηκε με μαχαίρι στη 42χρονη πολιτικό, απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και μητέρα δύο παιδιών, τραυματίζοντάς τη θανάσιμα. 

Η άτυχη γυναίκα δέχθηκε την επίθεση ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στην κωμόπολη Μπίρστολ.

Οι Αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό και κατάφεραν να συλλάβουν τον φερόμενο ως δράστη. Πρόκειται για τον 52χρονο Tommy Mair, τα κίνητρα του οποίου πιθανώς είναι πολιτικά καθώς ο ίδιος φέρεται να είναι υπέρ του Brexit ενώ η Κοξ ήταν υποστηρίκτρια της παραμονής της Βρετανίας στην ευρωζώνη. 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανώς στην επίθεση να εμπλέκεται και δεύτερο άτομο, το οποίο αναζητείται. 

Ο δράστης της επίθεσης Tommy Mair
Ο δράστης της επίθεσης Tommy Mair


Αυτόπτες μάρτυρες έτρεξαν να σωθούν και οι υπόλοιποι έσπευσαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στην Κοξ, η οποία κείτονταν αιμόφυρτη στο πεζοδρόμιο. Ένας εξ αυτών ανέφερε ότι ένας άνδρας μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο λίγο πριν τις 13.30 (τοπική ώρα).

Η βουλευτής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο του Λιντς όπου κατέληξε στα σοβαρά τραύματά της.

Δείτε τη στιγμή της σύλληψης του 52χρονου φερόμενου ως δράστη:







Σοκαριστικές οι περιγραφές μαρτύρων
Η βουλευτής των Εργατικών, όπως αναφέρει η Daily Mail, πυροβολήθηκε δύο φορές και μαχαιρώθηκε, όταν προσπάθησε να χωρίσει δύο άντρες που καβγάδιζαν στο δρόμο.

«Ο δράστης πυροβόλησε τη βουλευτή τρεις φορές, την μαχαίρωσε με ένα μεγάλο μαχαίρι 30 εκατοστών φωνάζοντας "Πρώτα η Βρετανία"»

Ο Κλαρκ Ρόθγουελ, ιδιοκτήτης καφετέριας που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση, ο οποίος ήταν μάρτυρας του περιστατικού, τόνισε ότι άκουσε «ένα ηχηρό σκάσιμο, σαν να σκάει ένα μεγάλο μπαλόνι».

«Όταν κοίταξα, είδα έναν άντρα κοντά στα 50 με λευκό καπέλο του μπέιζμπολ και τζάκετ, να κρατά ένα όπλο παλαιού τύπου στο χέρι του. Πυροβόλησε την κυρία αυτή μία φορά και στη συνέχεια άλλη μία, ενώ όταν εκείνη έπεσε κάτω, έσκυψε δίπλα της και την πυροβόλησε άλλη μία φορά στο πρόσωπο» είπε ο κ. Ρόθγουελ.

«Κάποιος προσπάθησε να τον αρπάξει, παλεύοντας μαζί του και τότε εκείνος έβγαλε ένα μαχαίρι κυνηγετικού τύπου και άρχισε να την καρφώνει, το έκανε περίπου έξι φορές. Ο κόσμος ούρλιαζε και έτρεχε εγκαταλείποντας το σημείο» κατέληξε.

Ο Χίδεμ Μπεν Αμπντάλα, επίσης αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος έσπευσε στη σκηνή αμέσως μετά τον πρώτο πυροβολισμό, ανέφερε στο Yorkshire Post ότι το θύμα ήταν σε άσχημη κατάσταση. «Είδα ένα "ποτάμι" ανθρώπων να κατευθύνεται προς τον λόφο. Ούρλιαζαν και τραβούσαν κάτι πίσω από ένα αυτοκίνητο. Μια κυρία ήταν πεσμένη στο έδαφος. Ένας άνδρας τράβηξε ένα όπλο. Ήταν ένα αυτοσχέδιο όπλο, όχι σαν αυτά που βλέπετε στην τηλεόραση. Μετά τον δεύτερο πυροβολισμό γύρισα και άρχισα να τρέχω. Εκείνος έφυγε πολύ ήρεμα. Κανείς δεν τον σταμάτησε - είχε ένα πυροβόλο όπλο. Είναι σαν ένα όνειρο» είπε.

Η ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας

«Στις 12.53 (14.53 ώρα Ελλάδας) σήμερα, η αστυνομία ενημερώθηκε για ένα επεισόδιο στη Μάρκετ Στριτ του Μπίρστολ όπου μια γυναίκα ηλικίας περίπου 40 ετών υπέστη σοβαρά τραύματα και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση» σημειώνεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας του Δυτικού Γιορκσάιρ.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 52χρονο, συνεχίζει η ανακοίνωση, χωρίς να επιβεβαιώνει τα στοιχεία του θύματος. Αδιευκρίνιστα παραμένουν και τα αίτια της επίθεσης.





Αναστέλλονται για την υπόλοιπη ημέρα οι καμπάνιες για το δημοψήφισμα
 
Οι προεκλογικές εκστρατείες των υποστηρικτών και των αντιπάλων της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανεστάλησαν λόγω της επίθεσης.
 
Απόλυτα τραγική και φρικιαστική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον τη δολοφονία της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τον σύζυγό της Μπρένταν, τα δύο παιδιά της και την υπόλοιπη οικογένειά της. Χάσαμε ένα "αστέρι" του κοινοβουλίου. Ήταν μια βουλευτής με ευσπλαχνία και μεγάλη καρδιά, εξαιρετική στις καμπάνιες, ο κόσμος είναι σίγουρα βαθιά λυπημένος» τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι σωστό που ανεστάλησαν οι καμπάνιες οι σχετικές με το δημοψήφισμα και οι σκέψεις όλων μας θα είναι αποκλειστικά με τον Μπρένταν και την οικογένειά της αυτή την τραγική στιγμή» κατέληξε.

Ο κ. Κάμερον ανακοίνωσε ότι δεν θα περιοδεύσει στο Γιβραλτάρ, βρετανικό θύλακα στο νότιο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου, λόγω της επίθεσης.
 
«Όλη η οικογένεια των Εργατικών και ολόκληρη η χώρα είναι σοκαρισμένη και πενθεί για τη φρικιαστική δολοφονία της Τζο Κοξ» ανέφερε στο αντίστοιχο μήνυμά του ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ποια ήταν η Τζο Κοξ

Η Τζο Κοξ, γεννημένη στο Μπάτλεϊ, εξελέγη βουλευτής του Εργατικού Κόμματος στην περιφέρεια Μπάτλεϊ και Σπεν το 2015. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το 1995.

Μεγάλωσε στο Batley και στο παρελθόν εργαζόταν για την ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, για το Save the Children και το NSPCC τόσο στη Βρετανία όσο και σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα είχε βρεθεί ως σύμβουλος στο πλευρό της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

Η Κοξ, υποστηρίκτρια της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., τέλεσε εθνική πρόεδρος του δικτύου γυναικών των Εργατικών και ανώτερος σύμβουλος του Freedom Fund για την πάταξη της δουλείας.

Όπως σημειώνει η Telegraph, είχε τη φήμη προσιτού ανθρώπου, ο οποίος έχει κερδίσει τον σεβασμό μέσα στο κοινοβούλιο, παρά το σύντομο της θητείας της.



Μία από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις της ήταν η θετική της στάση απέναντι στην έναρξη αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, κάτι που την έθεσε απέναντι από τον αρχηγό των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Έπειτα, από την ήττα του κόμματός στις εκλογές και την παραίτηση του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, η Τζο Κοξ τάχθηκε υπέρ του νυν επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο, υποστήριξε τον Λιζ Κένταλ. Αργότερα, είχε πει πως μετάνιωσε που πρότεινε τον Κόρμπιν για την ηγεσία.





Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

zougla.gr

1 σχόλιο:

  1. Προβοκατσια ειναι και ο πτο χαζος το καταλαβαινει.Οι Νεοταξιτες φοβουνται μην χασουν την εξουθενωμενη Βρετανια και τους ξεφυγει απο τα νυχια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή