Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΤΟΛΗ - ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΕΝΤΕ. ΘΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΝ

tentes-dikastikoi
Σχίσμα ανάμεσα στους δικαστικούς λειτουργούς και την φυσική τους ηγεσία. Να περικόπτονται οι αποδοχές όσων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών απέχουν των καθηκόντων τους ή συγκεκριμένα κατέρχονται σε στάσεις εργασίας, έδωσαν εντολή ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και ο προϊστάμενος της επιθεώρησης των δικαστών και δικαστηρίων, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Χρυσικός.
Ειδικότερα, οι δύο λειτουργοί της Δικαιοσύνης ζητούν από τους εισαγγελείς Εφετών και τους διευθύνοντες τα Εφετεία και Πρωτοδικεία της χώρας να μεριμνήσουν για την εφαρμογή του Οργανισμού των Δικαστηρίων, όπως αυτός τροποποιήθηκε επί υπουργίας του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Ο τροποποιηθείς οργανισμός των Δικαστηρίων επιτρέπει την περικοπή - μείωση των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ανάλογα με την απόδοσή τους. Με άλλα λόγια, αν οι δικαστές έχουν μειωμένη απόδοση, τότε μπορεί να τους επιβληθεί μείωση των αποδοχών τους.
Συγκεκριμένα, τα δύο έγγραφα των κ. Τέντε και Χρυσικού επισημαίνουν ότι οι περικοπές των αποδοχών θα γίνουν για όσους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς συνεχίζουν «υπαιτίως» τις διακοπές και αναβολές των δικών, όπως και σε εκείνους που έχουν αναστείλει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Φυσικά το μέτρο αυτό δεν καταλαμβάνει όσους δικαστές θέλουν να δημοσιεύσουν, για παράδειγμα, αποφάσεις, αλλά ο πρόεδρος ή ο προεδρεύων του δικαστικής σύνθεσης δεν θέλει να γίνει δημοσίευση ή εάν κάποιος δικαστής θέλει να συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία μετά τις 10 π.μ., αλλά ο πρόεδρος αναβάλει όλες τις υποθέσεις που είναι στο πινάκιο.
Όμως η σχετική διάταξη του Οργανισμού των Δικαστηρίων δεν είναι άμεσης εφαρμογής, καθώς προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία εκτέλεσης. Δηλαδή, ο δικαστής ή ο εισαγγελέας που είναι υπαίτιος για αναβολές δικών ή μη έκδοσης αποφάσεων, θα καλείται σε εξηγήσεις από τον διευθύνοντα το δικαστήριο ή τον εισαγγελέα Εφετών, αντίστοιχα.
makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου