Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΩΜΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ. ΤΑ ΚΤΗΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ "ΦΙΛΟΙ"

ekviasmos
Περί τα 10 – 14 δισ. ευρω και μία... πολιτική απόφαση χωρίζουν την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ από μία συμφωνία για την αναμόρφωση του προγράμματος δανειοδότησης της Ελλάδας μέχρι και το 2016.
Η πολιτική απόφαση στάθηκε αδύνατο να ληφθεί χθες καθώς τόσο ο κ. Σόιμπλε όσο και οι συνάδελφοί του από την Ολλανδία και την Φιλανδία δεν αποδέχθηκαν την «λύση» που απαιτούσε το ΔΝΤ, για σαφή δέσμευση της ευρωζώνης με «κούρεμα» του επίσημου τομέα (διμερή δάνεια) και χρηματοδότηση του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2016.
Το... κέντημα των τεχνικών λύσεων που είχε προετοιμασθεί από το EWG όσο αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 32 δις. Ευρω (μέχρι το 2016) έφθασε πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί και να πετύχει. Τελικά έμεινε μία «τρύπα» της τάξης των 10 – 14 δις. Ευρώ, δηλαδή περίπου 6 – 8 % του ΑΕΠ.
Αλλά η από τώρα δέσμευση για «κούρεμα» του χρέους το 2016 ήταν κάτι που καμία από τις «σκληρές» κυβερνήσεις δεν μπορούσε να αποδεχθεί. Πολύ περισσότερο η γερμανική ενόψει εκλογών Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στην διάρκεια της συζήτησης η Γερμανία θα μπορούσε να αποδεχθεί την προοπτική «κουρέματος» το 2016 αλλά μόνο σαν ένα από τα ενδεχόμενα και με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα της λύσης «κοκτέιλ» που έχει προτείνει η Γερμανία, με στόχο την βιωσιμότητα του χρέους. Αλλά σε καμία περίπτωση ως «δεσμευτική» απόφαση του Eurogroup.
Το ΔΝΤ όμως επέμεινε για άμεση δέσμευση.
Και το σχοινί της διελκυστίνδας των διαπραγματεύσεων κόντεψε ...να σπάσει στο σημείο αυτό, αλλά όπως φαίνεται ούτε η κα Λαγκάρντ είναι έτοιμη να αποδεχθεί μία αποτυχία συνεννόησης του ΔΝΤ με την Ευρωζώνη με δική της ευθύνη. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μία πρωτοφανούς έκτασης κρίση στο ΔΝΤ και πέραν των άλλων θα αμφισβητούσε επίσης τόσο την δική της θέση εκεί όσο και τις φιλοδοξίες της στην Ευρώπη...
Και έτσι επιλέχθηκε η λύση της αναβολής λήψης απόφασης μέχρι την Δευτέρα, στο επόμενο Eurogroup.
Στόχος τώρα είναι να περάσει στα χέρια των ηγετών της Συνόδου Κορυφής η ευθύνη μιας πολιτικής απόφασης – υπό την πίεση πάντα του ΔΝΤ – η οποία θα υποχρεώσει τους υπουργούς οικονομικών την Δευτέρα να βρουν την διατύπωση που θα κρατήσει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο...
Παράλληλα το EWG θα επιχειρήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα να βρει τρόπους (κάποιες πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις να βάλει εκεί το χέρι του...) για να καλυφθεί η «τρύπα» στο δημοσιονομικό κενό που έχει απομείνει και το οποίο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν ξεπερνά τα 10 – 14 δις. ευρώ.
Μετά από όλα αυτά βέβαια η αυριανή Σύνοδος Κορυφής αποκτά πλέον νέα σημασία για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
«Διευκολύνεται» πάντως η όποια πολιτική συμφωνία επιδιωχθεί από την χθεσινή αναγνώριση ότι από πλευράς Ελλάδας έχει γίνει σε επίπεδο αποφάσεων ότι είχε απαιτηθεί από την τρόικα ως «προαπαιτούμενο».
Για τον λόγο αυτό άλλωστε τόσο ο κ. Γιουνκέρ και η κα Λαγκάρντ όσο και το τελικό κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup αναγνωρίζουν επισήμως ότι οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς έχουν καλυφθεί...
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν χθες βράδυ, το ΔΝΤ εμφανίσθηκε σε κάποια στιγμή της διαπραγμάτευσης ιδιαίτερα «πιεστικό» απέναντι στην Κομισιόν και τις ευθύνες της στο όσο αφορά την εκτίμηση για το βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα και τους κακούς «υπολογισμούς» που έχουν γίνει.
Υιοθέτησε μάλιστα την άποψη στις ανεπίσημες κουβέντες που έγιναν ότι μέρος αυτής της ευθύνης φέρει και το ΔΝΤ...
 Η αναλυτική οικονομική είδηση από το :www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου