Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Η ΦΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ! ΠΝΙΓΗΚΑΝ 27 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 ΠΑΙΔΙΑ!

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τα πτώματα 27 προσφύγων, τουλάχιστον τριών παιδιών ανάμεσά τους, σε δύο τουρκικές παραλίες, έπειτα από τη βύθιση του σκάφους που τους μετέφερε στη Λέσβο...

Δεκαεπτά από τα πτώματα βρέθηκαν σε παραλία του Αϊβαλί, ενώ δέκα ακόμη βρέθηκαν στην περιοχή του Δεκελίί, δήλωσε αξιωματικός της χωροφυλακής στο Reuters.

Τηλεοπτικά πλάνα που πρόβαλε το Reuters δείχνουν ένα πτώμα με πορτοκαλί σωσίβιο στην παραλία του Αϊβαλί να βρέχεται από τα κύματα. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων.

«Ακούσαμε ένα σκάφος να βυθίζεται και να κτυπάει στα βράχια. Υποθέτω πως αυτοί οι άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να κολυμπήσουν από τα βράχια. Ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε ως πολίτες», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

Η ακτοφυλακή και η χωροφυλακή διέσωσαν 12 ανθρώπους από τη θάλασσα και τα βράχια στην ακτογραμμή του Αϊβαλί. Αξιωματούχος της ακτοφυλακής δήλωσε ότι τρία σκάφη και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν τις έρευνες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περί τους 700 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους σύροι και ιρακινοί πρόσφυγες, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα το 2015 στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο.

Παρά το ψύχος και τις κακές καιρικές συνθήκες, που καθιστούν το ταξίδι ακόμη πιο επικίνδυνο, μεγάλος αριθμός προσφύγων εξακολουθεί να περνά από τις τουρκικές στις ελληνικές ακτές, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές.

Το 2015, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου ανάμεσα στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες προβλέπει τη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία με αντάλλαγμα την τουρκική δέσμευση για αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων της και για συνεργασία για την αντιμετώπιση των διακινητών που δρουν στις τουρκικές ακτές. 

Η Τουρκία φιλοξενεί 2,2 εκατ. πρόσφυγες στο έδαφός της.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου