Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ! ΦΡΙΚΗ!

Να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στην πολιορκημένη πόλη της Μαντάγια που κρατείται από τους αντάρτες αποφάσισε το καθεστώς...

Άσαντ στη Συρία με βάση αναφορές του OHE και υπό το φως πληροφοριών ότι οι κάτοικοί της πεθαίνουν από την πείνα.
Ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια ανέφερε ότι ο οργανισμός προγραμμάτιζε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια "τις προσεχείς ημέρες".
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι οι συνθήκες στην πόλη, που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό, είναι "εξαιρετικά δυσμενείς".
Περίπου 4,5 εκατομμύρια Σύροι ζουν σε περιοχές της χώρας που είναι δύκολο να προσεγγίσει κανείς, συμπεριλαμβανομένων περίπου 400.000 σε 15 πολιορκημένες τοποθεσίες που δεν έχουν πρόσβαση σε σωτήρια βοήθεια που χρειάζονται επειγόντως.
Η πόλη βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού και 11 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Λίβανο ενώ πολιορκείται από τις αρχές Ιουλίου από κυβερνητικές δυνάμεις και συμμάχους της από το κίνημα της Χεζμπολάχ.
Ο ΟΗΕ έχει γίνει αποδέκτης αξιόπιστων αναφορών σύμφωνα με τις οποίες άνθρωποιχάνουν τη ζωή τους από την πείνα και πέφτουν νεκροί στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 5 Ιανουαρίου, ένας 53χρονος άντρας φέρεται να έχασε τη ζωή του εξαιτίας πείνας ενώ η πενταμελής οικογένειά του συνεχίζει να υποφέρει από σοβαρό υποσιτισμό.
Η οργάνωση Save the Children προειδοποίησε επίσης την Πέμπτη ότι "περισσότερα παιδιά θα πεθάνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες εκτός και εάν φαγητό, φάρμακα, βενζίνη και άλλη ζωτικής σημασίας βοήθεια επιτραπεί να μπει άμεσα στην Μαντάγια".
Φορτηγά με βοήθεια φαρμακευτική και ανθρωπιστική εισήλθε στο χωριό τον Οκτώβριο αλλά από τότε η πρόσβαση ήταν αδύνατη, παρά τις δεκάδες αιτήσεις για να γίνει εφικτή ενώ οι συνθήκες χειροτέρεψαν με την έλευση του χειμώνα.
Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού μιλώντας στο BBC είπε ότι είχε επισκεφθεί την Μαντάγια στη διάρκεια της τελευταίας μεταφοράς βοήθειας αλλά τώρα η κατάσταση είναι χειρότερη.
"Οι άνθρωποι εδώ έχουν αρχίσει να τρώνε τη γη επειδή δεν υπάρχει τίποτα να φάνε", είπε κάτοικος της Μαντάγια στο βρετανικό δίκτυο. Και πρόσθεσε: "Το χορτάρι και τα φύλλα πέθαναν εξαιτίας του αυξανόμενου κρύου".
Περιέγραψε μάλιστα την έλλειψη ιατρικών εγκαταστάσεων για τους αρρώστους και τους αδύναμους ως "τρομακτική".
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος για βασικά αγαθά έχει επίσης -σύμφωνα με πληροφορίες- αυξηθεί με 1 κιλό στάρι να κοστίζει μέχρι και 250 δολάρια και 900 γραμμάρια ταλκ για μωρά περίπου 300 δολάρια.
Μάλιστα Συροαμερικανός γιατρός που μεγάλωσε στην περιοχή ανέφερε στο BBC ότι τον τελευταίο καιρό οι άνθρωποι κυνηγούν σκυλιά και γατιά για να τα πιάσουν και να τα φάνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου