Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΦΡΙΞΤΕ: ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟ ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ ΕΚΤΙΜΗΘΗΚΕ 178.000 ΕΥΡΩ!!! ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ


του Γιάννη Παπαγιάννη
Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις που οι λάθος τιμές κατά τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων προκάλεσαν την οργή των φορολογούμενων που ξαφνικά είδαν πως η εφορία τους καλεί να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.
Αυτό που έπαθε ένας αγρότης σε ένα χωριό των Τρικάλων όμως, μάλλον δεν έχει προηγούμενο. Το ερειπωμένο αγροτόσπιτο που έχει στην είσοδο του Πολυνερίου Τρικάλων, ένα μέρος στο οποίο η άσφαλτος έφτασε... πριν από πέντε χρόνια, εκτιμήθηκε ως αξία μέσω ΕΝΦΙΑ στα 178.000 ευρώ!
Για να μπορέσει κανείς να φτάσει μέχρι το συγκεκριμένο αγρόκτημα πρέπει να περάσει μέσα από μια... «ζούγκλα», από πέτρινα μονοπάτια με πιθανό τον κίνδυνο να επιστρέψει χωρίς παντελόνι και με διαλυμένα παπούτσια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έκανε το trikalavoice.gr, το σπίτι ιδιοκτησίας του Πολυνερίτη Γ.Κ., χτίστηκε το 1935 και εγκαταλείφθηκε τα χρόνια της μεγάλης φυγής, όταν οι άνθρωποι του χωριού μετανάστευαν μέσα στην ίδια τους τη χώρα, αφού δεν άντεχαν να μένουν απομονωμένοι.
Το αγροτόσπιτο αυτό ο ιδιοκτήτης το κράτησε «εις ανάμνηση των προγόνων του» και σίγουρα δεν πίστευε τα μάτια του όταν έλαβε τον ΕΝΦΙΑ και είδε ότι του το χρέωσαν για178.000 €, δηλαδή σχεδόν όσο μια βίλα στη Μύκονο!!!... Ήμαρτον Κύριε...
Το πρόβλημα πάντως με τα εξωπραγματικά ποσά που κλήθηκαν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες εντοπίστηκαν σε 457 περιοχές της χώρας καθώς εφαρμόστηκαν λάθος τιμές κατά τον υπολογισμό του φόρου.

Απίστευτες περιπτώσεις
Φορολογούμενος συνταξιούχος του ΟΓΑ με αγροτεμάχια, σε ορεινό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας το 2013 δεν πλήρωσε φόρο καθώς η αξία τους ήταν 106.053,60 ευρώ. Το 2014 χωρίς καμία μεταβολή στο Ε9 η αξία τους υπολογίστηκε στο ποσό των 897.391,20 ευρώ και ο φόρος έφτασε 4.782,33 ευρώ!
Στο χωριό Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, φορολογούμενος διαπίστωσε ότι η εφορία υπολογίζει την αντικειμενική αξία των επτά στρεμμάτων στα οποία σπέρνει σιτάρι στα 815.569,60 ευρώ ενώ πέρυσι, για το ίδιο οικόπεδο, η εφορία προσδιόριζε την αντικειμενική αξία στα 98.670,60 ευρώ.
Στους Γόμφους Τρικάλων, ένας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 3.900 ευρώ για ένα στρέμμα οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται μια αγροικία 50 τ.μ ενώ στον Άγιο Προκόπιο Τρικάλων , σε σπίτι 40 τ.μ η αντικειμενική αξία από τα 8.000 ευρώ πέρυσι, έκανε άλμα στα 38.000 ευρώ φέτος.

Πρόεδρος δικηγόρων: Είναι αντισυνταγματικός ο ΕΝΦΙΑ
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλογών της χώρας, Βασίλης Αλεξανδρής, απέστειλε επιστολή καταπέλτη προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαραδούβελη, «για την αντισυνταγματικότητα αλλά και τις συνέπειες από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ».
Στην στην επιστολή εκτός των αλλων επισημαίνεται ότι, πρέπει να επέλθει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ώστε να ανταποκρίνονται αυτές στα δεδομένα της κοινής πείρας και της συναλλακτικής πρακτικής, αλλά και το κράτος να ανταποκρίνεται στις νόμιμες υποχρεώσεις του, ενώ η όλη αυτή κατάσταση πλήττει καίρια τη λειτουργία της κτηματαγοράς.
Τέλος, ο κ. Αλεξανδρής καλεί τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας λόγω της αντισυνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ αλλά και της έντονης κοινωνικής αναστάτωσης που έχει προκαλέσει, να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να αποκαταστήσουν τις αδικίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου