Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΛΗΣΤΕΥΕΙ...ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ!

του Σωτήρη Ξενάκη
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε-λέει-να συστήσει επιτροπή με αντικείμενο  τη μελέτη και εκπόνηση  συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα όλης της χώρας. Το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα υπάρξει αυτό το νέο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας για σπίτια, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια έχει ορίζοντα το…2016.
Τι σημαίνει αυτό σε απλά Ελληνικά; Ότι μέχρι το 2016 όλα τα προαναφερόμενα ακίνητα θα φορολογούνται με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν το…2007! Τότε που ούτε ανεργία κοντά στο 30% είχαμε, ούτε  δεκάδες χιλιάδες μαγαζιά είχαν βάλει λουκέτο, ούτε οι μισθοί και οι συντάξεις είχαν  περικοπεί  ούτε πολλά από τα δεινά που ακολούθησαν είχαν αρχίσει να εμφανίζονται.
Η παραμονή των ίδιων αντικειμενικών αξιών ως το 2016 σημαίνει επιβάρυνση  σε περίπου…20 φόρους που έχουν φορτωθεί στην ακίνητη περιουσία. Σημαίνει ΕΝΦΙΑ, πάνω σε αντικειμενικές αξίες που καμία σχέση δεν έχουν πλέον στις περισσότερες των περιπτώσεων με τις εμπορικές. Σημαίνει ότι η αγορά των ακινήτων που ψυχορραγεί εδώ και αρκετό καιρό θα δεχθεί πλέον το τελειωτικό χτύπημα.
Ειλικρινά απορώ  γιατί χρειάζονται δύο ολόκληρα χρόνια για να ληφθει μια απόφαση οριζόντιας-για παράδειγμα- μείωσης των αντικειμενικών αξιών όπου χρειάζεται. Αν η επιτροπή που θα συσταθεί  ρίξει μια αναλυτική ματιά στις χιλιάδες μικρές αγγελίες πωλήσεων ανά περιοχή, πολύ εύκολα θα διαπιστώσει πόσο έχουν εξευτελιστεί οι τιμές των ακινήτων. Και μετά θα πάρει μια απλή απόφαση να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες. Όχι παντού φυσικά. Μόνο εκεί που χρειάζεται, Δηλαδή στην συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της Ελλάδας.
Όλα τα υπόλοιπα εισπράττονται από τους πολίτες ως απλή κοροϊδία με στόχο την περεταίρω αφαίμαξη της  ιδιοκτησίας μέχρις εξαφανίσεως της. Κι αυτή η κοροϊδία θα τιμωρηθεί πολύ σκληρά όταν έρθει η ώρα. Ας έχουν υπ΄όψιν όσοι έχουν μετατρέψει τους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων σε πρώτο στόχο τους…
parapolitika.gr

1 σχόλιο:

  1. Πρέπει να παραιτηθούν όλοι στο παρεάκι το κακόγουστο που λέγεται ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΑΕ.

    Τα άλλα κόμματα τι κάνουν; Κοιμούνται; Δεν πρέπει να κάνουν κάτι να τελειώνουμε με αυτή την εταιρεία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΑΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή