Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

850.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ! ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. ΔΗΛΩΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡ!

Όπως αναφέρεται στο 521news.com, στοιχεία σοκ για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Επιστημονικός Σύμβουλος, καθηγητής του ΠΑΝΤΕΙΟΥ Πανεπιστημίου κ. Σάββας Ρομπόλης,  στην ετήσια έκθεση του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση, η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών με τις μειώσεις που έχει υποστεί, βρίσκεται στα επίπεδα του 1980.
Παράλληλα, καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, με το φαινόμενο να αφορά όλο και περισσότερους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, περίπου 850.000 εργαζόμενοι καθυστερούν να πάρουν το μισθό τους από 1 μήνα έως και 12 μήνες.
Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί:
• Οι χαμηλοί μισθοί
• Η ανασφάλιστη εργασία
• Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες από το 26% του 2009 έχει ανέλθει στο συντριπτικό 51% το 2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ ο πραγματικός μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνεται στα 800 ευρώ μηνιαίως, από τα 1.100 που βρισκόταν στην αρχή της οικονομικής κρίσης, καταγράφοντας μείωση 23%. 
Ακόμα χειρότερη είναι ωστόσο η κατάσταση στους κατώτατους μισθούς, καθώς οι μειώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, από τα 751 ευρώ έχουν πέσει στα 560 ευρώ το μήνα, ενώ αναφορικά με τους νέους κάτω των 25 ετών το αντίστοιχο νούμερο έχει πέσει στα 510 ευρώ μεικτά το μήνα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡ!
Τα νέα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για  τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους μισθούς και την αγοραστική δύναμη είναι δραματικά  και διαψεύδουν με εμφατικό τρόπο κάθε προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού κλίματος ευφορίας από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την έρευνα  περίπου 850.000 εργαζόμενοι με καθυστέρηση 1 έως 12 μηνών παίρνουν τον μισθό τους, γεγονός που επιβεβαιώνει την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν  περιέλθει οι Έλληνες εργαζόμενοι.  Η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών, με τις μειώσεις που έχουν υποστεί, βρίσκεται στα επίπεδα του 1980, ενώ στην αγορά εργασίας κυριαρχούν οι χαμηλοί μισθοί, η ανασφάλιστη εργασία και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Για την αντιμετώπιση αυτής της δυσβάσταχτης κατάστασης απαιτείται η συντονισμένη υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου. Επιπλέον, απαιτείται να μην ληφθούν μέτρα που θα αποδομήσουν περαιτέρω τις ήδη αποσαρθρωμένες εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα και να αποσυνδεθεί η διοικητική μεταρρύθμιση και η κινητικότητα από απολύσεις στο δημόσιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου