Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

«Καλλιεργημένος, μορφωμένος και φανατικός Ισλαμιστής», λέει πρώην όμηρος για τον αδίστακτο δολοφόνο - Τα συμπεράσματα από την αγγλική προφορά του - Ποιοι είναι οι «Beatles» που κρατούν τους ομήρους στη Ράκα

Μετά το σοκ που προκλήθηκε από τον δημόσιο αποκεφαλισμό ενός ανθρώπου που είναι δεμένος πισθάγκωνα και περιμένει το μαρτύριό του, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον μαυροντυμένο τζιχαντιστή, τον δήμιο του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ. Ο άντρας που κρατά το μαχαίρι με το οποίο στην συνέχεια αποκεφαλίζει τον Φόλεϊ ακούγεται στο βίντεο να μιλά προς τη διεθνή κοινότητα. Δεν μιλά όμως στα αραβικά, όπως θα ήταν περισσότερο αναμενόμενο, αλλά στα αγγλικά και μάλιστα η προφορά του, ακόμα και για μη ειδικούς, είναι φανερό πως είναι βρετανική. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τζιχαντιστής είναι Άγγλος και είναι ο επικεφαλής μιας ομάδας Βρετανών μαχητών που εισήλθαν στις τάξεις των μαχητών του ISIS και χρησιμοποιούνται με την φύλαξη των ξένων ομήρων. 

Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian, ένας πρώην όμηρος των τζιχαντιστών αναγνώρισε τη μαυροντυμένη μορφή και την ομιλία του. Ο άντρας ήταν στην φρουρά των ξένων ομήρων στην Ράκα, ένα από τα προπύργια του Ισλαμικού Κράτους. Συνολικά ήταν τρεις οι Βρετανοί τζιχαντιστές που φρουρούσαν τους απαχθέντες, ενώ ο άντρας του βίντεο φέρεται να αυτοαποκαλείται «Τζον». 



Ο «Τζον» πιστεύεται ότι κατάγεται από το Λονδίνο και ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν νωρίτερα φέτος για την απελευθέρωση των 11 Τούρκων ομήρων που κρατούνταν από το ΙΚ και τελικά παραδόθηκαν σώοι στις τουρκικές αρχές. 

Ο πρώην κρατούμενός του που μίλησε στον Guardian, είπε ακόμα ότι ο «Τζον» είναι καλλιεργημένος, μορφωμένος και αφοσιωμένος στις αρχές της πίστης του Ισλάμ. Οι κρατούμενοι μεταξύ τους αναφέρονταν στους τρεις Βρετανούς φρουρούς τους ως «Οι Beatles» αναφερόμενοι φυσικά στην εθνικότητά τους. 

Ειδικοί αναλυτές της φωνής και της γλώσσας που εξέτασαν το βίντεο, όπως ο καθηγητής Paul Kerswill, από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ, πιστεύουν ότι ο «Τζον» μιλά τα «πολυπολιτισμικά αγγλικά του Λονδίνου, που συναντώνται περισσότερο στην περιοχή East End της πόλης». 



Η δρ. Claire Hardaker, ειδική γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, συμφωνεί: «Είναι σίγουρα βρετανική η προφορά, από το νότο, πιθανότατα το Λονδίνο, ή ίσως το Κεντ ή το Έσεξ». 

Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας, υπολογίζεται ότι περίπου 500 Βρετανοί έχουν ενταχθεί στους τζιχαντιστές της Συρίας και του Ιράκ, μαζί με ακόμα 700 Γάλλους και 500 Βέλγους. 

Όσον αφορά τον ψυχολογικό αντίκτυπο του βίντεο στη Δύση, οι ειδικοί συμφωνούν πως το μήνυμα είναι σαφές: «Είμαστε σαν εσάς και ερχόμαστε για εσάς». 






protothema.gr

1 σχόλιο:

  1. ΛΟΥΣΤΕΙΤΕ ΤΑ , ΔΗΘΕΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ . ΟΤΑΝ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΖΟΥΝ Η' ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ , ΚΑΝΤΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ Η' ΒΓΑΛΤΕ ΤΙΣ FEMEN ΝΑ ΓΥΜΝΩΘΟΥΝ . ΘΑ ΧΕΣΤΟΥΝ ....... ΣΤΟ ΓΕΛΙΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή