Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ!

Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι κάτω από τη βάση των Σφιγγών - Διακόσμηση με μπλε και κόκκινο χρώμα στο μνημείο

Νέα, σημαντικά ευρήματα έφεραν στο «φως» και σήμερα οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, στον Τύμβο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Αμφίπολη.

Έπειτα από την απομάκρυνση των μαρμάρινων πλακών από το μνημείο, η οποία αποκάλυψε ολόκληρες τις μαρμάρινες Σφίγγες, που βρέθηκαν στην είσοδο του Τάφου, την Πέμπτη απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν πίσω από τα αγάλματα, σε βάθος περίπου, δυο μέτρων, και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου (4.50 μ).

Ετσι, προχώρησε, στο μεγαλύτερο τμήμα της η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου.



Oι αρχαιολόγοι συνέχισαν τις εργασίες τους με την αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου και μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος.



Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου και φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε  και μαύρο χρώμα.

Επίσης, κάτω από το  ιωνικό  επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των  παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα  με τα ίδια χρώματα.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο με προτεραιότητα την στερέωση και συντήρηση των σημερινών ευρημάτων.


    
Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, είπε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε πλήρη εικόνα για το εσωτερικό του τάφου».

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες.

«Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να μπούμε στον τάφο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μη θιχτεί η στατικότητα του μνημείου.

Όπως επίσης ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ο δημόσιος φορέας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) θα διαθέσει 30.000 ευρώ προκειμένου να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες στο σημείο.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου