Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Η ΕΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ!

Η απόφαση του τριμελούς τουρκικού δικαστηρίου έγινε γνωστή το μεσημέρι της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τουρκικό δικαστήριο που εξέταζε την έκδοσή του, αποφάσισε ότι το ένταλμα για τη σύλληψη του δεν είναι νόμιμο.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Φιλιππίδης, που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στις 11 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο του στην Κωνσταντινούπολη, βάση διεθνούς εντάλματος, δεν μπορεί να εκδοθεί στην Ελλάδα, γιατί «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής συνθήκης περί εκδόσεων».
Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η διαδικασία εκδόσεως θα συνεχισθεί και ο κ. Φιλιππίδης θα κληθεί να παρουσιασθεί εκ νέου στο δικαστήριο, σε ημερομηνία που θα ορισθεί, όταν ολοκληρωθεί η κατάθεση στο τουρκικό δικαστήριο των στοιχείων που χρειάζονται για την έκδοση.
Η αποφυλάκιση του επρόκειτο να γίνει το το βράδυ της Δευτέρας από τις φυλακές του Μάλτεπε με  όρο να παραμείνει στην Τουρκία καθώς εκκρεμεί και δεύτερο ένταλμα σύλληψης.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Εισαγγελέας Εφετών για θέματα εκδόσεων Γιάννης Αγγελής απέστειλε νέο αίτημα, προκειμένου ο κ. Φιλιππίδης να παραμείνει κρατούμενος.
Το αίτημα του κ. Αγγελή επικαλείται το δεύτερο ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος του εκζητούμενου για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η Ελληνική Αστυνομία ενημερώθηκε από τις τουρκικές αρχές ότι συνελήφθη ο 'Άγγελος Φιλιππίδης στις 11 Ιανουαρίου, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την εμπλοκή του στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Βαριές κατηγορίες
Για τον Άγγελο Φιλιππίδη ασκήθηκε δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας) εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε είναι μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ.
Στο πόρισμα της εισαγγελέως Π. Παπανδρέου, αναφέρεται ότι ενήργησε καταχρώμενος την θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του ΤΤ και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με την διαχείρηση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένουν να επαυξήσει τις περιουσίες τρίτων (όπως στις περιπτώσεις των Κυριάκου ΓΡΙΒΕΑ/Αναστασίας ΒΑΤΣΙΚΑ, του Λαυρέντη ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ και του Δημήτρη ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ), ήτοι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τελευταίων, ενόψει του ύψους και των όρων των επίμαχων κάθε φορά χρηματοδοτήσεων, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου"
Επίσης, αναφέρεται ότι από τον έλεγχο 6 τραπεζικών του λογαριασμών, προκύπτει ότι από το 2008 μέχρι το 2012, αυτοί έχουν τροφοδοτηθεί με σημαντικά ποσά, ορισμένα εκ των οποίων δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των οικείων ετών, ενώ επιπρόσθετα έχουν μέχρι σήμερα "άγνωστη προέλευση".
Και δεύτερο ένταλμα σύλληψης
Στις 23 Ιανουαρίου στην Ελλάδα εκδόθηκε και δεύτερο ένταλμα σύλληψης για νέα υπόθεση επισφαλούς δανείου,  σε βάρος του πρώην επικεφαλής του ΤΤ 'Αγγελου Φιλιππίδη.
Η υπόθεση αφορά δανειοδότηση συνολικού ύψους περίπου 104 εκατ. ευρώ, προς επιχειρηματία. Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα ίδια αδικήματα, όπως και στις προηγούμενες, δηλαδή για απιστία, άμεσε συνέργεια σε αυτήν και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ φέρονται κατηγορούμενοι συνολικά 14 πρόσωπα.
Ειδικότερα, διερευνάται το δάνειο ύψους περίπου 52 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε από τη διοίκηση Φιλιππίδη, στις αρχές του 2009, προς την εταιρεία real estate EKTASIS DEVELOPMENT, συμφερόντων Παναγιώτη Ευθυμίου. Η εταιρεία υπέβαλε στη συνέχεια αίτηση που έγινε δεκτή για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Σύμφωνα με την υπ' αρ. 761/2009 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, οι οφειλές της εταιρείας αυτής προς τους πιστωτές, ανέρχονταν συνολικά σε 280.000.000 ευρώ, με πρώτο πιστωτή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για το ποσό των 52.382.043,92 ευρώ.
Ωστόσο, παρόλο που η εν λόγω εταιρεία υπήχθη τελικά στη διαδικασία συνδιαλλαγής, αυτή ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, αλλά για τρία ολόκληρα χρόνια (ως το τέλος του 2012) οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν την ασυλία του άρθρου 99.
news247.gr

1 σχόλιο:

  1. Ηθελα να ήξερα, αυτοί που εξέδωσαν το παράνομο ένταλμα πλερώθηκαν κανονικά τα μεροκάματα που κατανάλωσαν για να το συντάξουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή