Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΕΣ ΞΙΦΟΥΛΚΟΥΝ: «ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΟΥΡΑΓΟ ΣΕ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»!

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου μιλάει στους «Νέους Ανθρώπους για όλους και για όλα»
«Να αποβάλει η ΔΗΜΑΡ από τους κόλπους της
την Ρεπούση»
«Οι Ηπειρώτες μπορεί να είμαστε φτωχοί σε ύλη, είμαστε όμως πλούσιοι στα αισθήματα και στον πολιτισμό μας»

  • «Εάν η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η Ήπειρός μας σωθεί από μνημόνιο θα είναι μόνο εξ άνωθεν και όχι από τέτοιους πολιτικούς»
  • «Καλέσαμε τον Κάρολο Παπούλια στην γιορτή μας γιατί σεβόμαστε τους θεσμούς, τηρούμε τις δικές μας αρχές»
  • «Εκτός από την μέγιστη ευθύνη που έχει χρεώσει η κοινωνία στους πολιτικούς, μήπως και εμείς οι πολίτες, συνειδητά ή ασυνείδητα συμβάλαμε έστω στο ελάχιστο για το σημερινό μας κατάντημα;»
  • «Υπάρχουν ακόμη ήρωες ανάμεσά μας. Οι γυναίκες της Ηπείρου τιμούν την ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και την ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αναπήρων Παίδων)»
  • «Επιδίωξή μας δεν είναι η πολιτική αλλά να μεταλαμπαδεύσουμε ό,τι ιδανικό και ωραίο στα παιδιά μας»

Αποκλειστική συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου (ΣΓΗ) κυρία Εύα Χαλατσά, με αφορμή την ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου και την κοπή πίτας που θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο, αύριο Σάββατο 8/2/2014 στις 5.30 μ.μ., μιλάει στον Μάκη Βραχιολίδη για τα προβλήματα της περιοχής, της Ηπειρώτισσας, καθώς και για την αδιαφορία της Πολιτείας και της ΕΕ που κρατούν μονίμως στην τελευταία θέση ανάπτυξης και προόδου την Ήπειρο. Η κυρία Χαλατσά, αγανακτισμένη με την ανιστόρητη στάση της κας Ρεπούση να αμφισβητήσει ιστορικά τη θυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο, ζητεί από την ΔΗΜΑΡ να αποβάλει από τις τάξεις της την απαράδεκτη βουλευτή. Ωστόσο, είναι εμφανής ο δισταγμός της κας Χαλατσά να  καταδικάσει το έργο του Ηπειρώτη στην καταγωγή Κάρολου Παπούλια, ως Προέδρου της Δημοκρατίας,  ενώ εξηγεί τον λόγο για τον οποίο προσκλήθηκε στην εκδήλωση του ΣΓΗ. Σημασία έχουν τα λόγια της κυρίας Χαλατσά ότι δεν στέρεψαν οι ήρωες στον τόπο μας και γι΄αυτό τον λόγο αύριο θα βραβευθούν για το σπουδαίο λειτούργημά τους η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αναπήρων Παίδων και η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.


Κυρία Χαλατσά, ως Πρόεδρος  του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου, εκπροσωπείτε ένα μεγάλο τμήμα  της Ελληνικής κοινωνίας και κυρίως την Ηπειρώτισσα, την ηρωική μάνα, γυναίκα και σύζυγο, που η Ιστορία μας την έχει υμνήσει . Πώς βιώνει η Ήπειρος την οικονομική κρίση και κυρίως η Ηπειρώτισσα; Δώστε μας μερικά χρήσιμα για τη συνέντευξη, στοιχεία.

ΑΠ. Πρώτα από όλα θα πρέπει κ. Βραχιολίδη να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε, μέσω της εφημερίδος σας, για να εκφράσω τις θέσεις και τις απόψεις μου γύρω από το θέμα «Ηπειρώτισσα γυναίκα». Όπως, και εσείς λέτε, η ιστορία την τίμησε αλλά στα χαρτιά, θεωρητικά δηλαδή και όχι στην πράξη. Οι άνθρωποί της όμως διερωτώμαι τι έκαναν στην πράξη. Ποιος από την πατριαρχική κοινωνία μας παρότρυνε τις Ηπειρώτισσες να βγουν έξω από το σπίτι. Και αυτός ήταν και ο πρώτος λόγος όπως είπαμε στη διακήρυξή μας «μητέρα της δημιουργίας είναι η ανάγκη». Και κάτω απ’ αυτή την ανάγκη δημιουργήθηκε ο Σ.Γ.Η., δειλά-δειλά  στην αρχή μερικές γυναίκες, στη συνέχεια περισσότερες βρήκαν χώρο κι έκφραση σ’ αυτό το Σύνδεσμο.

Η οικονομική κρίση στη χώρα μας πλήττει πρώτα και κύρια τις γυναίκες. Ως Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου έχετε αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες υπέρ της στήριξης όχι μόνο των μελών σας αλλά γενικότερα των Ηπειρωτισσών;

ΑΠ. Ο σύνδεσμός μας σεμνά και ταπεινά, με πενιχρά μέσα και στο μέτρο που του αναλογεί, εντείνει τις όποιες προσπάθειες δύναται να συμβάλει, έστω και με το λόγο του, σε επίλυση γυναικείων προβλημάτων της κάθε γυναίκας, όχι μόνο της Ηπειρώτισσας. Τα προβλήματα είναι κοινά άλλωστε όπως και οικονομική κρίση η οποία δεν έχει χρώμα, άγγιξε λίγο ή πολύ όλους τους Έλληνες.

Από την Ήπειρο είναι και ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Αισθάνεστε περήφανη που ο κ. Παπούλιας εκπροσωπεί την Ήπειρο και μάλιστα από τη θέση του πρώτου πολίτη της χώρας; Πιστεύετε ότι υπηρετεί σωστά το έθνος και την Πατρίδα;

ΑΠ. Στην ερώτηση αυτή δυσκολεύομαι να σας απαντήσω. Θα ομολογήσω όμως ότι, όταν το άκουσα βρισκόμουν στο Hilton, στο Χριστουγεννιάτικο Ηπειρώτικο παραδοσιακό παζάρι που είχε διοργανώσει ο Σ.Γ.Η. Τότε ηχητικά μου άρεσε που ένας Ηπειρώτης κατέλαβε το ύπατο αξίωμα του Έθνους. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα σας παρέπεμπα σε άλλους, ίσως πιο ειδικούς για να απαντήσουν.
Στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση που θα κάνετε στις 8 Φεβρουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο, έχετε προσκαλέσει τον Πρόεδρο Δημοκρατίας. Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο κάποια μέλη του Συνδέσμου σας να αντιδράσουν σε αυτή την πρόσκληση θεωρώντας ότι ο κ. Παπούλιας με τη συμπεριφορά του έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην φτωχοποίηση του λαού;

ΑΠ. Αυτή η εκδήλωσή μας είναι η κορυφαία του Συνδέσμου μας και οποία μας έχει καταξιώσει στα μάτια της Ηπειρώτικης αποδημίας και όχι μόνο. Δυστυχώς πιστεύουμε ότι δεν θα επιτρέψει το πρωτόκολλο στον κ. Παπούλια να μας τιμήσει με την παρουσία του, σ’ αυτή την πατριωτική πανηγυρική γιορτή, όπως συνέβαινε πριν γίνει Πρόεδρος. Εμείς όμως σεβόμαστε τους θεσμούς, τηρούμε τις δικές μας αρχές και προσκαλούμε γιατί τους θέλουμε όλους κοντά μας. Αν όμως, ερχόταν ο Πρόεδρος, τόσο τα μέλη μας όσο και οι υπόλοιποι καλεσμένοι μας, θέλω να πιστεύω ότι θα εκτιμούσαν το ήθος και το πνεύμα της εκδήλωσής μας και θα την προστάτευαν, αποφεύγοντας σκηνές που μόνο σε πεζοδρόμια συναντάει κάποιος.

Εκτός από τον κ. Παπούλια, στην κοπή πίτας του Συνδέσμου σας θα δώσουν το παρόν  και εκπρόσωποι κομμάτων. Πέρα από τις χαιρετούρες με τους βουλευτές-πολιτικούς, θα τους μεταφέρετε την αγανάκτηση των Ηπειρωτών για την κρίση που βιώνουν εξαιτίας των ενεργειών τους;  

ΑΠ. Οι πολιτικοί συνήθως επιδιώκουν τέτοιου είδους προσκλήσεις για την προβολή τους. Από την άλλη μεριά είναι γνωστό πως έχουν ήδη εισπράξει παρόμοιες αντιδράσεις του κόσμου. Εμείς όμως λέμε εκτός από την μέγιστη ευθύνη που τους έχει χρεώσει η κοινωνία, μήπως και εμείς οι πολίτες, συνειδητά ή ασυνείδητα συμβάλαμε έστω στο ελάχιστο για το σημερινό μας κατάντημα; Ίσως παρερμηνευτεί αυτό που λέω, αλλά πιστεύω πως έχω το γνώθι σ’ αυτόν. Η πίτα της Ηπειρώτισσας όμως, στις 8 Φεβρουαρίου δεν μας επιτρέπει τέτοιου είδους ακρότητες.

Το βραβείο που θα απονείμετε αφορά στην «Κοινωνική Προσφορά», όπως το ονομάζετε. Σε ποιον θα το δώσετε και για ποια ακριβώς προσφορά του;

ΑΠ. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ με εικόνες και δράσεις των δύο ιδρυμάτων που θα βραβευτούν και τα οποία επιτελούν λειτούργημα στη σημερινή άχρωμη ζωή μας. Έτσι, θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν ακόμη ήρωες ανάμεσά μας. Οι γυναίκες της Ηπείρου, οι οποίες διακρίνονται και για τις ανθρώπινες ευαισθησίες τους θέλησαν να δείξουν τόσο στο ίδρυμα της ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αναπήρων Παίδων), όσο και στην ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, πως αξίζουν τέτοιους επαίνους, παρ΄ότι δεν τους επιδιώκουν. Να πούμε επίσης, σε όσους παρευρεθούν, ότι τέτοιες προσφορές είναι οι πιο όμορφες αρετές. Όχι άλλα λόγια. Μια εικόνα χίλιες λέξεις.

Η Ήπειρος σήκωσε στους ώμους της μεγάλο βάρος του επαναστατικού αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Πιστεύετε ότι σήμερα στέρεψε από ήρωες η χώρα μας; Ξαναγίναμε ραγιάδες στη νοοτροπία κυρία Χαλατσά; Τι νομίζετε ότι πρέπει ν’ αλλάξει στον Έλληνα και δη τον Ηπειρώτη ή την Ηπειρώτισσα;

ΑΠ. Ναι η Ήπειρος έγραψε κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας με ανάγλυφα γράμματα και δεν πιστεύω πως στέρεψαν οι ήρωες. Τέτοιοι άνθρωποι σήμερα που έχουν άποψη και γνώμη συχνά γίνονται απειλή για κάποιους αετονύχηδες. Η λέξη ραγιάδες πέρασε ανεπιστρεπτί. Αυτό που θα ήθελα ν’ αλλάξει θα ήταν να αποδεχθούμε τις ιδέες του διπλανού μας, να σεβαστούμε την διαφορετικότητα στην πράξη. Αυτά είναι ίσως δείγματα στους κανόνες της Δημοκρατίας και όχι μόνο…

Η κα Ρεπούση αμφισβήτησε την ιστορική ύπαρξη του Ζαλόγγου. Τι νιώσατε όταν το ακούσατε; Αντέδρασε ο Σύνδεσμος  Γυναικών Ηπείρου; Τι μήνυμα στέλνετε μέσω της εφημερίδας μας στην κα Ρεπούση;

ΑΠ. Η κ. Ρεπούση, σίγουρα κάτι άλλο ήθελε να περάσει. Ίσως πως αυτή είναι η ιστορική πνευματική καθηγήτρια! Δεν έπεισε όμως. Αλλά δεν ήταν το μοναδικό της ατόπημα, αλλά συνέχισε και στην ύπαρξη της θρησκευτικής μας πίστης, που αν κάτι ιερό μας έχει απομείνει είναι αυτή. Η πίστη στα Θεία, διότι μόνο από εκεί αντλούμε δύναμη. Και εάν η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η Ήπειρός μας σωθεί από μνημόνιο θα είναι μόνο εξ άνωθεν και όχι από τέτοιους πολιτικούς. Το μήνυμα του Συνδέσμου μας είναι πως το κόμμα που την εξέλεξε και την στηρίζει - αν ευελπιστεί σε κάτι περισσότερο των προσδοκιών τους - ας την αποβάλει από τους κόλπους του, αλλά και άλλες τέτοιες παρουσίες σαν της κας Ρεπούση.

Η Ήπειρος ήταν ανέκαθεν  περιοχή που παρήγαγε πολλά προϊόντα.  Κτηνοτροφικά, προϊόντα του δάσους, σιτηρά, εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα, δείχνουν τη δυναμική της Ηπείρου. Η ΕΕ όμως με τις εντολές της έχει βάλει φραγμούς στην πρόοδο της Ηπείρου, έτσι που σήμερα πολλοί νομοί έχουν τα πρωτεία στην ανεργία. Η ΕΕ βλάπτει σοβαρά την οικονομία θα έλεγα εγώ. Εσείς;

ΑΠ. Την Ήπειρο ανέκαθεν την είχαν στην τελευταία θέση όσον αφορά την πρόοδο και την ανάπτυξή της. Η ευθύνη πέφτει στους άρχοντες που στέλνουμε στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και στην Ευρωβουλή. Εν όψει λοιπόν, των προσεχών ευρωεκλογών, ας στείλουμε εκείνους που πιστεύουμε πως θα μας εκπροσωπήσουν επάξια και θα προασπίσουν και τα συμφέροντα της Ηπείρου. Ας διδαχθούμε κάτι από το παρελθόν. Απαιτείται να προσέξουμε. Πάντως, ευτυχώς που ο καλός Θεός προίκισε την Ήπειρό μας με φυσικές ομορφιές και ας πούμε ότι υπάρχει κάποια ισορροπία, διότι μπορεί σαν Ηπειρώτες να είμαστε φτωχοί σε ύλη, είμαστε όμως πλούσιοι στα αισθήματα και στον πολιτισμό μας.

Πόσα μέλη αριθμεί ο Σύνδεσμός σας; Γιατί δεν έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να κατεβάσετε συνδυασμό στις ευρωεκλογές; Θα μπορούσατε να εκλέξετε αντιπρόσωπό σας και στην Ευρωβουλή ώστε να ακούγεται η φωνή της Ηπειρώτισσας στο κέντρο λήψεως αποφάσεων της Ευρώπης.

ΑΠ. Ο Σύνδεσμός μας απαριθμεί άνω των χιλίων μελών σήμερα. Όμως, ούτε οι προθέσεις μας, ούτε οι φιλοδοξίες μας δεν επέτρεπαν να σκεφθούμε κάτι τόσο μεγάλο. Επιδίωξή μας δεν είναι η πολιτική. Επιδίωξή μας και υποχρέωσή μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε ότι ιδανικό και ωραίο στα παιδιά μας με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν τα χνάρια μας.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου για το 2014;

ΑΠ. Οι στόχοι του Συνδέσμου μας μέσω των δράσεών του, είναι ότι με πείσμα παλεύουμε για ό,τι δεν σκοτώνει αλλά ανασταίνει, για ό,τι δεν καίει αλλά ζεσταίνει, για ό,τι δεν τυφλώνει αλλά φωτίζει. Αυτά είναι τα όπλα, αναλλοίωτα υλικά που αποτελούν την καλύτερη συνταγή για ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.     
Κλείνοντας, θα ήθελα πάλι να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που διαθέσατε στο Σύνδεσμό μας και θα χαιρόμαστε αν μας τιμούσατε με την παρουσία σας το Σάββατο.                 

Κι εμείς σας ευχαριστούμε κυρία Χαλατσά.

  
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου κα Εύα Χαλατσά μαζί με τη Γενική Γραμματέα του ΣΓΗ κ. Βάσω Αποστόλου, σύζυγο του συνεργάτη της εφημερίδος μας, Παναγιώτη Αποστόλου.

Ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου, είναι η μοναδική αναγνωρισμένη γυναικεία οργάνωση στο χώρο της Ηπειρωτικής αποδημίας και ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα. Σκοπός των μελών του Συνδέσμου είναι η ανάπτυξη δεσμών φιλίας και συνεργασίας, η ανάδειξη της θέσης της Ηπειρώτισσας στην οικογένεια και την κοινωνία, η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική της εξύψωση, η ενεργός συμμετοχή της στα κοινά και στους αγώνες, η αναγνώριση της ιστορικής συμβολής στην εθνική ζωή, η ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και προοπτικής. Από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Συνδέσμου, ήταν το 1991 όταν ο ΣΓΗ πραγματοποίησε στη Βόρειο Ήπειρο, ομαδική βάπτιση 79 παιδιών. Αυτή η ομαδική βάπτιση είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα και είχε τύχει της συνολικής προβολής όλων των ΜΜΕ. Το ΔΣ του ΣΓΗ είναι 11μελές.


"Ελεύθερη Ώρα-Νέοι Άνθρωποι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου