Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΨΑΧΝΕΙ Η ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ


Νέα πρόσωπα, των οποίων διερευνώνται ο ρόλος αλλά και οι τηλεφωνικές τους κλήσεις, έχουν καταδείξει -σύμφωνα με πληροφορίες- οι καταθέσεις τουλάχιστον δύο μαρτύρων-κλειδιά, καθώς και άλλα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας που επιχειρεί να «δέσει» μέσα από τουλάχιστον 35 δικογραφίες και μαρτυρικές καταθέσεις το ερώτημα του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, αν μπορούν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για τη Χρυσή Αυγή με τα χαρακτηριστικά της δράσης εγκληματικής οργάνωσης.

Δικαστική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας εξετάζονται και οι τηλεφωνικές κλήσεις βουλευτών που έχουν γίνει με άλλα άτομα τοπικών οργανώσεων, καθώς αξιοποιούνται συνδυαστικά τα στοιχεία που δίνουν οι τηλεφωνικές εταιρείες (για τις ημερομηνίες, τον χρόνο και την ακριβή θέση των συνομιλητών) ύστερα από άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, μαζί με καταγραφές «νόμιμων συνακροάσεων» που έχουν γίνει από ειδικές και μυστικές υπηρεσίες και οι οποίες φέρονται να έχουν ξεκινήσει πριν από το φονικό στο Κερατσίνι, με αφορμή λόγους εθνικής ασφάλειας.
Η έρευνα χρησιμοποιεί ως «όπλο» όχι μόνο τα στοιχεία που έχει δώσει ο σούπερ «κοριός» σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογικές μεθόδους, αλλά και τη γενικευμένη από την πρώτη στιγμή παραγγελία για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου κάθε προσώπου που διαφαίνεται ή κατονομάζεται στο στάδιο της έρευνας, ανεξάρτητα αν πρόκειται για απλό πολίτη, μέλος κάποιας οργάνωσης ή ακόμα και βουλευτή.
Σύμφωνα μάλιστα με νομικούς κύκλους, η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για βουλευτές, ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά μπορεί να βρίσκεται στην ιεραρχία, δεν απαιτεί προηγούμενη άδεια της Βουλής για άρση της ασυλίας, αλλά αποτελεί επιτρεπόμενη προανακριτική ενέργεια (εφόσον δεν θίγει άμεσα το πρόσωπο του βουλευτή) προκειμένου να επιβεβαιωθούν στοιχεία της δικογραφίας.
Για τις επίμαχες κλήσεις (όπου εφαρμόζεται η γενικευμένη άρση του απορρήτου) δεν σημαίνει εκ προοιμίου ότι έχουν κάτι το μεμπτό εάν δεν συνδυαστούν με άλλα στοιχεία καταγγελιών και καταθέσεων σε εκκρεμείς δικογραφίες και αφού εξεταστεί το χρονικό σημείο που έγιναν σε σύγκριση με ερευνώμενες αξιόποινες πράξεις.
Σε πρώτη φάση η έρευνα φαίνεται να έχει καταδείξει στοιχεία ικανά να στηρίξουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στο επίπεδο της δράσης κάποιων εκτελεστικών οργάνων και χαμηλότερης ιεραρχίας στελεχών, ύστερα και από τις μαρτυρικές καταθέσεις - κλειδιά σε συνδυασμό με την άρση του απορρήτου, το «βαλιτσάκι» κ.λπ.
Από «κόσκινο» περνούν, όμως, οι Αρχές και τα στοιχεία που δόθηκαν για τηλεφωνικές επικοινωνίες με τρεις βουλευτές και ελέγχεται ο χρόνος των συνομιλιών.
Στόχος της έρευνας είναι να «δέσει» όσο το δυνατόν καλύτερα τα στοιχεία που μπορούν να στηρίξουν τον αξιόποινο χαρακτήρα διαφόρων ενεργειών και πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έρευνα υπάρχει συνδρομή σημαντική από την ΕΥΠ αλλά και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Παράλληλα αξιοποιούνται και βίντεο με απειλητικές δηλώσεις βουλευτών που δημοσιοποιήθηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο μαρτυρικών καταθέσεων και άλλων καταγγελιών δεν έχουν προκύψει στοιχεία σε βάρος στρατιωτικών, αλλά έχουν γίνει καταγγελίες κατά αστυνομικών με ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων εκβίασης που αφορούν και επιχειρηματίες, ενώ γίνονται κινήσεις των αρμοδίων αρχών για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλες καταθέσεις, αλλά και ραγδαίες εξελίξεις. Προχθές αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη κορυφαίων εισαγγελικών λειτουργών (με αφορμή την προκαταρκτική εξέταση που παραγγέλθηκε σχετικά με την ανάρτηση στο Διαδίκτυο οξύτατης ανακοίνωσης εφέδρων αξιωματικών), κατά την οποία έγιναν όμως συζητήσεις και για την εκκρεμή έρευνα για τη Χρυσή Αυγή.
Πρόγραμμα προστασίας
Μερικές ώρες νωρίτερα, μέσα σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας και με αποκλεισμένο έναν όροφο του ΑΠ, δόθηκαν δύο καταθέσεις από μάρτυρες - κλειδιά που έχουν ενταχθεί σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και οι οποίοι -σύμφωνα με πληροφορίες- έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο δράσης των τοπικών οργανώσεων όπου συμμετείχαν, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες σε ιεραρχικό επίπεδο με στελέχη του κόμματος, για την εκπαίδευσή τους μέσα από στρατιωτικές μεθόδους σε ειδικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Στις μαρτυρικές καταθέσεις συνεισέφερε χθες ο εκπρόσωπος της πακιστανικής κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, ο οποίος έκανε καταγγελίες για ξυλοδαρμούς, επιθέσεις, αλλά και εκβιάσεις μεταφέροντας και καταγγελίες ομοεθνών του για συμμετοχή και αστυνομικών, που φέρονται να πήραν χρηματικά ποσά από Πακιστανούς, οι οποίοι, αφού προσπάθησαν να τους καταγγείλουν, δέχθηκαν απειλές κατά της ακεραιότητάς τους.
Με βάση άλλες καταθέσεις φέρεται να έχει ταυτοποιηθεί η συμμετοχή του ιδίου προσώπου μέλους της ΧΑ στις επιθέσεις που έγιναν πρόσφατα σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και κατά Αιγυπτίων ψαράδων στην Ιχθυόσκαλα.
Παράλληλα δόθηκαν στοιχεία άλλης δικογραφίας για επίθεση σε βάρος αλλοδαπών στα Πετράλωνα το 2008, στην οποία υπάρχουν και ομολογίες δύο μελών της ΧΑ και εξηγείται ο τρόπος δράσης τους.
Η σχετική υπόθεση μετά την απόδοση βαρύτερων κατηγοριών παραπέμφθηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου