Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ!!!

Εντυπωσιακή η συμμετοχή των Ποδηλατών Παπάγου-Χολαργού
Γράφει ο Θανάσης Αυγουρόπουλος
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας έχει καθιερωθεί από το 2002 ως σημαντικός θεσμός για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας που συντελούν  στη βελτίωση των δυνατοτήτων μεταφοράς και μετακίνησης.
Από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2013 πάνω από 2000 ευρωπαϊκές πόλεις συμμετείχαν στην 12η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.
Φέτος οι εκδηλώσεις είχαν ως σύνθημα: «Καθαρός αέρας – Είναι και δική σας υπόθεση». Στόχος της εκστρατείας ήταν να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τις επιπτώσεις των μεταφορών στην ποιότητα του αέρα και να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους μεταβάλλοντας τις καθημερινές τους συνήθειες μετακίνησης.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Γιάνεζ Ποτότσινκ δήλωσε: «Φέτος εστιάζουμε στις επιπτώσεις που έχουν στον αέρα κα στην υγεία μας οι καθημερινές μας επιλογές. Οι πόλεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των δυνατοτήτων μεταφοράς και μετακίνησης. Με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και προσφορά οικολογικότερων επιλογών, οι πόλεις μπορούν να γίνουν ελκυστικότερες για τους κατοίκους τους. Όταν μιλάμε για καθαρό αέρα, είναι υπόθεση όλων μας».
Η φετινή εβδομάδα κινητικότητας εορτάζεται σε μια στιγμή που η Ε.Ε. επανεξετάζει την πολιτική της για την ποιότητα του αέρα ώστε να παρουσιάσει μια αναθεωρημένη στρατηγική. Η χαμηλή ποιότητα του αέρα εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά την υγεία μας, προκαλώντας αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα, πρόωρους θανάτους και μείωση του προσδόκιμου ζωής. Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει επίσης το περιβάλλον, καθώς ευθύνεται για την οξίνιση, την απώλεια βιοποικιλότητας, την καταστροφή του όζοντος και την κλιματική αλλαγή.
Οι αστικές μεταφορές ευθύνονται όλο και περισσότερο για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά όσον αφορά τα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου. Οι τοπικές αρχές είναι αρμόδιες για την εκπόνηση στρατηγικών για τις αστικές μεταφορές, που θα συνδυάζουν την κάλυψη της ζήτησης για κινητικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την μετατροπή της πόλης σε έναν καλύτερο τόπο διαβίωσης.
Με το σύνθημα «Καθαρός αέρας – Είναι και δική σας υπόθεση», η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας υπογραμμίζει ότι έχουμε όλοι κάποιο ρόλο να παίξουμε και ότι ακόμη και μικρές αλλαγές, όπως η προσφορά περισσότερων επιλογών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η μετακίνηση με ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο, ή απλώς το περπάτημα, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις. (Πηγή: econews.gr).
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είμαι μια ετήσια εκστρατεία για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 2012 δήλωσαν συμμετοχή 2.158 πόλεις με 147,6 εκατ. κατοίκους. Έχουν εφαρμοστεί 7.717 μόνιμα μέτρα, που αφορούν κυρίως τις υποδομές για ποδηλασία και περπάτημα, την ελάφρυνση της κυκλοφορίας, τη βελτίωση της πρόσβασης στα μέσα μεταφοράς και την ευαισθητοποίηση για τις βιώσιμες συνήθειες μετακίνησης.
Δυστυχώς και στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ο Δήμος μας ήταν απών.
Προσωπικά εκτιμώ πως επιβάλλεται να γίνει μια ιδιαίτερη αναφορά με τα αντίστοιχα συγχαρητήρια, α) Στους Ποδηλάτες Παπάγου – Χολαργού οι οποίοι, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας διαφήμισαν με τον πιο δυναμικό τρόπο θέματα βιώσιμης κινητικότητας και φρόντισαν όλες τις ημέρες να διαδώσουν τις θέσεις – προτάσεις – παρεμβάσεις τους ζητώντας τη συνδρομή όλων των ανθρώπων που συμμερίζονται τις ιδέες τους, β) Στην τοπική εφημερίδα «30ΜΕΡΕΣ» για το εξαιρετικό σχετικό αφιέρωμα που δημοσίευσε στο τελευταίο τεύχος της & γ) Στο MyXolargos.gr για την κάλυψη όλων των σχετικών παρεμβάσεων των Ποδηλατών Παπάγου – Χολαργού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου