Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΟΧΥΡΟΥ ΡΟΥΠΕΛ! ΒΙΝΤΕΟ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΑ...ΕΓΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΧΥΡΟΥ! ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ!

Για πρώτη φορά ανοίγει για το κοινό, μεγαλύτερο τμήμα του Ρούπελ. Περπατήστε στις δαιδαλώδεις στοές, ανεβείτε σκαλιά και βγείτε σε άγνωστες εξόδους του θρυλικού οχυρού.
Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προώθηση του ιστορικού τουρισμού, ο δήμος Σιντικής στις Σέρρες διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διήμερο ιστορικών αναβιώσεων στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη.
Ακριβώς 75 χρόνια μετά την θρυλική Μάχη των Οχυρών της «Γραμμής...

Μεταξά» (6-10 Απριλίου 1941) οι μνήμες θα ζωντανεύσουν στα δαιδαλώδη οχυρά του Μπέλες και του Αγκίστρου, εκεί που οι λιγοστοί υπερασπιστές τους αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές.
Η απάντηση του Αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου -διοικητή του οχυρού Ρούπελ- στους Γερμανούς : «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται» αποτελεί ένα νέο «Μολών Λαβέ»που συνεχίζει να συγκινεί έως τις μέρες μας.
Το Ρούπελ, μαζί με τα υπόλοιπα 20 Οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων- αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της ψυχής και της φιλοπατρίας του Έλληνα, που αντιστέκεται έως εσχάτων για να υπερασπιστεί την πατρώα γη χωρίς να υπολογίζει το υπεράριθμο και την ισχύ του εχθρού.
Οι ιστορικές αναβιώσεις ή αναπαραστάσεις είναι πολύ διαδεδομένες στο εξωτερικό και σχετίζονται με πολεμικά γεγονότα από τη Μάχη του Βατερλώ στην Φλάνδρα -σημερινό Βέλγιο- έως την απόβαση των συμμάχων (1944) στην Νορμανδία. Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις μάλιστα, έχουν εξελιχθεί σε θεσμούς και επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες.
Στόχος της διοργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η θεσμοθέτηση και η καθιέρωση ενός ιστορικού φεστιβάλ αναβίωσης, που θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν στιγμές από εκείνα τα γεγονότα, που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.
Οι εκδηλώσεις –από ομάδες αναβιωτών που έχουν προσκληθεί- θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαϊου στα οχυρά Ιστίμπεη και Ρούπελ αντίστοιχα. Παράλληλα σε όλη τη διάρκεια του διημέρου θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις στους χώρους του Οχυρού Ρούπελ (εκθέσεις φωτογραφίας, μοντελισμού, αναβιωτών κ.α.) ενώ χώροι των υπόγειων στοών θα ανοίξουν πρώτη φορά για το κοινό.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι ομάδες ιστορικών αναβιωτών:
-ΣΕΡΡΑΙΟΙ Ε.Σ. B' Π.Π. Συστάθηκε ειδικά για την εκδήλωση από νέους του δήμου Σιντικής, υπό την καθοδήγηση του Σχη ε.α, ερευνητή και συγγραφέα Ηλία Κοτρίδη και την υλικοτεχνική υποστήριξη του δήμου Σιντικής και του Ε.Σ. Θα αναπαραστήσουν τους Έλληνες υπερασπιστές των Οχυρών.
-LSSAH HELLAS Μέλη της ομάδας ιστορικής αναβίωσης (re-enacting) και αεροσφαίρισης (airsoft), Θα αναπαραστήσουν τις γερμανικές δυνάμεις εισβολής, σε Ιστίμπεη και Ρούπελ,. Πληροφοριακά οι LSSAH (Leibstandarte SS Adolf Hitler) ήταν γνωστοί και ως «Στρατιώτες της Ασφάλτου» και θεωρούνταν μία από τις επίλεκτες γερμανικές μεραρχίες. Το συγκεκριμένο τμήμα δεν έλαβε μέρος στις «Μάχες των Οχυρών» ωστόσο τα μέλη της LSSAH HELLAS –της μοναδικής που υπάρχει στην Ελλάδα- θα εμφανιστούν με εμφάνιση Γερμανών Στρατιωτών (Βέρμαχτ) και των επίλεκτων Ορεινών Κυνηγών.
Το πρόγραμμα
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 Μαΐου 2016
ΟΧΥΡΟ ΙΣΤΙΜΠΕΗ
11.30 Αναπαράσταση Μάχης Οχυρού Ιστίμπεη
Παράλληλα έως 14:00 θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στις υπόγειες στοές του Οχυρού –σε τμήμα του που θα ανοίξει πρώτη φορά για το κοινό- και στο Μουσείο.
ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ
Από τις 10:00 έως το 18:00 στο Οχυρό Ρούπελ θα είναι βρίσκονται σε εξέλιξη ποικίλες δράσεις (εκθέσεις φωτογραφίας, μοντελισμού, βιβλίου κ.α). Παράλληλα θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στις υπόγειες στοές του Οχυρού –σε τμήμα του που θα ανοίξει πρώτη φορά για το κοινό- και στο Μουσείο.
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 Μαίου 2016
ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ
11:30 Αναπαράσταση Μάχης Οχυρού Ρούπελ
Παράλληλα έως τις 18:00 θα είναι βρίσκονται σε εξέλιξη ποικίλες δράσεις (εκθέσεις φωτογραφίας, μοντελισμού, βιβλίου κ.α), ενώπραγματοποιούνται ξεναγήσεις στις υπόγειες στοές του Οχυρού –σε τμήμα του που θα ανοίξει πρώτη φορά για το κοινό- και στο Μουσείο.
final poster
ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΑΠΌ defenceline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου