Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΧΑΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ! ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΚΡΟΥΖ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ. ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ!

Ο Τεντ Κρουζ ανακοινώνει την απόσυρση της υποψηφιότητάς του από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, την Τρίτη 3 Μαΐου 2016 - Πηγή: REUTERS/Chris Bergin
Μετά από τη συντριπτική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) στην...

πολιτεία της Ιντιάνα, ο Τεντ Κρουζ (Ted Cruz) αιφνιδίασε τους υποστηρικτές του, ανακοινώνοντας ότι αποσύρεται από την κούρσα για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών.

«Από την αρχή είχα πει ότι θα συνέχιζα όσο υπήρχε ανοιχτό μονοπάτι προς τη νίκη», δήλωσε ο γερουσιαστής από το Τέξας, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Χάιντι. «Σήμερα, λυπάμαι που το λέω αλλά φαίνεται πως αυτό το μονοπάτι έχει αποκλειστεί», είπε και ανακοίνωσε το τέλος της καμπάνιας του.
Με βαριά καρδιά, αλλά απεριόριστη αισιοδοξία για το μακροπρόθεσμο μέλλον του έθνους μας, σταματάμε την προεκλογική μας εκστρατεία.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη τα αμερικανικά ΜΜΕ συμφωνούν ότι η καμπάνια του Κρουζ στην Ιντιάνα υπήρξε καταστροφική. Τίποτα δεν βγήκε στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα επέμενε ότι θα το πήγαινε μέχρι τέλους έως το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Κλίβελαντ.
Εκεί, στις 18-21 Ιουλίου, οι 2.472 εκλέκτορες θα δώσουν με απλή πλειοψηφία το χρίσμα σε αυτόν που θα διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως όποιος συγκεντρώσει 1.237 εκλέκτορες παίρνει και το χρίσμα.
Μετά τη νίκη του στην Ιντιάνα, ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάζεται περί τους διακόσιους εκλέκτορες για να σφραγίζει τη θριαμβευτική πορεία του.

Σκληρά λόγια

Ο Κρουζ δεν έκανε καμία αναφορά στον έως σήμερα αντίπαλό του, όπως λίγες ώρες πριν όταν είχε ξεσπαθώσει, χαρακτηρίζοντάν τον «παθολογικό ψεύτη», εξαιτίας των αναφορών του Τραμπ στον πατέρα του. Αρκέστηκε να αναφερθεί στις «προκλήσεις» που «παραμένουν μεγάλες», καθώς «οι Αμερικανοί είναι βαθιά απογοητευμένοι και θέλουν απελπισμένα να αλλάξουμε το μονοπάτι που βαδίζουμε».
Από την πλευρά του ο μεγιστάνας από τη Νέα Υόρκη έπλεξε το εγκώμιο του γερουσιαστή: «Δεν ξέρω αν με συμπαθεί ή όχι, αλλά είναι πολύ δυνατός αντίπαλος. Έχει σπουδαίο μέλλον. Θέλω να τον συγχαρώ. Και ξέρω ότι είναι σκληρό. Είχαμε κάποιες στιγμές που δεν φάνηκαν καλές και καταλαβαίνω πως αισθάνεται ο Τεντ, η Χάιντι και όλη η υπέροχη οικογένειά τους. Αλλά, θέλω να πω: σκληρός, έξυπνος τύπος». 
Αρκετοί σχολίασαν δεικτικά την επίθεση φιλίας του Τραμπ, ανατρέχοντας στις προηγούμενες –έως και πολύ πρόσφατες– απαξιωτικές αναφορές του στα μέλη της οικογένειας Κρουζ.
Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία αυτή εξέλιξη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των πάντων και ήδη καταγράφονται τα πρώτα σχόλια για την ολοκληρωτική επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πλέον μιλά για την ανάγκη ενότητας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο με το οποίο ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 4 Μαΐου η New York Daily News. Στο πρωτοσέλιδο, που μοιάζει με κηδειόχαρτο, οι συντάκτες της τέταρτης μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στις ΗΠΑ γράφουν: «Αγαπημένοι, μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να θρηνήσουμε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που ήταν κάποτε σπουδαίο, αλλά σκοτώθηκε από την επιδημία Τραμπ».

New York Daily 2016 05 04 Trump add885cf ffbd 4a9c 9900 ee4a387d8223

Το δίλημμα των Δημοκρατικών

Σε κάθε περίπτωση όλοι αντιλαμβάνονται πως ο δρόμος για τον Ντόναλντ Τραμπ έχει ανοίξει και περιμένουν ποια θα είναι η αντίδραση του εναπομείναντα διεκδικητή και κυβερνήτη του Οχάιο, Τζον Κέισικ (John Kasich), αλλά και των δύο υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος.
Πέραν όλων των άλλων, οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού κόμματος θα ζυγίσουν ιδιαίτερα ποιος από τους Κλίντον–Σάντερς αντέχει περισσότερο και έχει περισσότερες πιθανότητες απέναντι στον Τραμπ στη μεγάλη αναμέτρηση του Νοεμβρίου.
Με καταμετρημένο το 69% των ψήφων στην Ιντιάνα, ο Τραμπ κέρδιζε το 52,7% των ψήφων στην Ιντιάνα, αφήνοντας πίσω του τον Κρουζ με 36,9% και τον Κέισικ με 7,8%.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Ράινς Πρίμπους (Reince Priebus) –τον οποίον ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ειρωνικά συγχαρεί στο προχθεσινό δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου για την πορεία του κόμματος– αναγνώρισε με μια δήλωση ύψιστης πολιτικής σημασίας ότι ο Τραμπ είναι ο «επικρατέστερος» υποψήφιος, τονίζοντας ότι οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει «να παραμείνουν ενωμένοι, ώστε να νικήσουν την Χίλαρι».
Την ίδια ώρα, ο Σάντερς κέρδιζε 39 εκλέκτορες έναντι 29 για την Κλίντον στις προκριματικές της ίδιας πολιτείας, αποκτώντας προβάδισμα έναντι της αντιπάλου του. Συνολικά, η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει κερδίσει 2.208 εκλέκτορες –συμπεριλαμβανομένων 513 από τους λεγόμενους «σούπερ» εκλέκτορες–, ενώ ο Σάντερς αντίστοιχα 1.439 και 41, με τον μαγικό αριθμό για την τελική επικράτηση να είναι 2.383.
Αυτό σημαίνει ότι, για να έχει ελπίδες, ο γερουσιαστής από το Βερμόντ θα πρέπει στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών να πείσει τους βουλευτές, γερουσιαστές, κομματικά στελέχη και μέλη της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών που αποτελούν το σώμα των «σούπερ» εκλεκτόρων να εγκαταλείψουν την Κλίντον.
Μετά την απόσυρση του Κρουζ, το ερώτημα για όλους είναι: ποιος μπορεί να νικήσει τον Τραμπ;
cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου