Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΥ (ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ), ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ!!!

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
γράφει η Μαρία Αθανασάκου-Μουντάκη
Παιδείας – Νεολαίας, και προώθησης Απασχόλησης
Γιορτή της παντοτινής, άδολης και ακατάληπτης αγάπης, της αφοσίωσης, της στοργής και της θυσίας....

Η πρωταρχική αναφορά για τη γιορτή της μητέρας και της μητρότητας έρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη σύζυγος του ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα.
Η λατρεία περνά στην κόρη της Ρέα σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών» και σαν η πρώτη μητέρα καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανέθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Μια νεώτερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη «mothering Sunday» που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της σαρακοστής προ τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.
Καθώς ο χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμή της μητέρας εκκλησίας αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στην γιορτή της μητέρας.
Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν γιορτή της μητέρας στη ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Anajarvis θέλοντας να τιμήσει την μνήμη της μητέρας ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας, η προσπάθεια της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν ημέρα της μητέρας και έχει επικρατήσει διεθνώς.
Το νόημα αυτής της μέρας είναι τόσο ιερό, που έτσι πρέπει να το κρατήσουμε στην καρδιά μας και στην συνείδηση μας, αφού τελικά η έννοια και η υπόσταση της μητέρας είναι ότι ιερότερο για τον κάθε άνθρωπο.
Η μάνα είναι το παγκόσμιο σύμβολο της ενότητας, της αγάπης, της συμπάθειας και της συγγνώμης. Η μάνα, το πρόσωπο που στέκεται δίπλα μας σε κάθε στιγμή της ζωής μας, προικισμένη με την δύναμη της αγάπης και την ομορφιά της συγγνώμης, αποτελεί πόλο έλξης της ανθρώπινης ζωής και ευτυχίας.


Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου.

1 σχόλιο:

  1. Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ.ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΝΩ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.!!!!!!!!!!!!!!!ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ!!!!!!!!!!!!
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΑΚΥΛΑ ΚΑΙ ΠΡΥΣΙΛΑ ΣΤΙΣ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή